Annons

”Feministisk regering för antifeministisk politik”

Jämställdhetsfrågorna har försvunnit från den politiska agendan och det krävs nu reformer och lagstiftning. Det säger Gudrun Schyman, partiledare för FI. Men Paula Bieler, SD:s jämställdhetspolitisk talesperson, anklagar Schyman för att vilja bestämma hur människor ska leva sina liv.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Gudrun Schyman: ”Det är en antifeministisk politik som förs av en feminist regering”

Halva publikskaran jublar och applåderar efter Paula Bielers svar, den andra halvan efter Schymans. Så står också de två politikernas åsikter om ett jämställt samhälle – och förslag på lösningar – långt från varandra, när de debatterar jämställdhetsfrågan på SvD:s scen i Almedalen.

Efter en höst som präglats av Metoo-uppropen och diskussioner om jämställdhet, tycker Gudrun Schyman nu att vi i Sverige slår på stora trumman när det gäller hur jämställda vi är, men att frågan helt saknas i valrörelsen.

– Många politiska partier tar inte de här frågorna på allvar och de avpolitiserar dem. Det är en fråga som handlar om makt.

Paula Bieler menar istället att jämställdhetsfrågan finns med i många av de frågor som finns på den politiska agendan.

– Det beror på vad man menar med feminism och med att den har försvunnit. Vi pratar om sjukvård, vi pratar om pensionsfrågor, om kriminalitet, om utsatthet som kvinnor känner när de rör sig i samhället. Så visst pratar vi om de frågorna, säger Bieler.

Enligt Gudrun Schyman är de viktigaste jämställdhetsfrågorna – lika löner, representation i politiken, att dela lika på föräldraansvar, mäns våld mot kvinnor – bortplockade från dagordningen om man jämför med förra riksdagsvalet. Då hade nämligen övriga partier skäl att ta upp jämställdhetsfrågorna, menar Schyman: FI hade högre siffror i opinionen och kommit in i EU-parlamentet. De andra partierna var helt enkelt rädda att förlora riksdagplatser, säger hon.

Annons
Annons

Inte heller frågor om en jämställd sjukvård och en jämställd utbildning – där inte tjejer presterar bättre men mår sämre, som idag – finns med, menar Schyman.

Paula Bieler menar i sin tur att det inte behöver vara negativt att män och kvinnor har olika roller och gör olika val, däremot så behöver man titta på vilka konsekvenser det får.

– Politiker tror sig veta bättre, man ska stoppa in alla i en och samma mall. Jag är inte rädd att män och kvinnor gör olika val. Jag vill själv vara hemma första året och kunna amma länge, det är mitt val. Andra gör andra val, säger Paula Bieler, något som provocerar Gudrun Schyman.

Hon poängterar att det handlar om en maktordning, om mönster, som påverkar löner och anställningsförhållanden på alla områden.

– Och det får katastrofala konsekvenser, inte minst i pensioner. Det går ju igen, det är ett mönster. Och det är inte fråga om individuella val, det är en fråga om ifall vi ska ha de här mönstren i samhället eller inte.

Lösningen är lagar och reformer, menar Schyman och vänder sig till Bieler:

– Du är ju inte vald att sitta i riksdagen för att göra dina individuella val om hur länge du ska och amma!

SD:s Paula Bieler protesterar:

– Jag vägrar att vara vald för att titta på andra medborgare och säga: ”jag tror att det här är det sätt som du ska leva på, så därför tänker jag lagstifta att det är det enda som är möjligt”. Jag vägrar vara den sortens politiker. Men det är intressant att du vill vara den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons