Lisa Irenius:”Det är du som säger att jag står utanför”

Lisa Irenius

Jag är så glad för Stina Oscarsons artikelserie ”Den tysta minoriteten”, som vi har börjat publicera den här veckan.

Jag tror att pandemin för många av oss har förstärkt känslan av att leva i ett slags bubbla, med begränsad kontakt med verkligheten runtom oss.

Men genom Stina får vi möta människor som annars inte kommer till tals i offentligheten. I nära tre månader har hon följt människor som står i matkön utanför S:ta Clara kyrka. Människor som glidit igenom maskorna i folkhemmets skyddsnät. Vilka är de?

Vi får ta del av deras berättelser, men också deras uppfattningar om samhället. Det utmanar förutfattade meningar och väcker många tankar – som det här mötet med hemlöse Sören Lust. Han tycker att synen på samhället är för trång: ”Det är du som säger att jag står utanför.”

Fotografen Magnus Hjalmarson Neideman har tagit fantastiska bilder.

Jag skriver för övrigt söndagskrönika om en annan verklighet som har fått begränsad uppmärksamhet under pandemin – nämligen den för utrikesfödda, som har drabbats särdeles hårt av covid-19.

Slutligen vill jag gratulera SvD Kultur-medarbetaren Kristoffer Leandoer, som i veckan belönades med Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik:

”Som en av landets ledande kritiker gör han varje text till ett pedagogiskt mästerstycke – och ett konstverk i sin egen rätt.”

Här intervjuas Kristoffer i Expressen – och här hittar ni alla hans texter i SvD.

Ha en fin vecka!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons