Annons

Ivar Arpi:Det är demografin, dumbom!

Per Svensson, DN.
Per Svensson, DN. Foto: Lars Pehrson

Är det oanständigt att tro att snabb demografisk förändring leder till ökat flyktingmotstånd? Är det rasism att konstatera att stadsbilden i svenska städer förändrats på mycket kort tid?

Under strecket
Publicerad

Martin Aagård, Aftonbladet.

Foto: Magnus Liljegren/IBL

Jens Liljestrand, Expressen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Den rekordstora migrationen till Sverige på senare år har förändrat landet, och parallellt med detta har invandringsmotståndet ökat. Migrationen har inneburit en stor kostnad, enligt alla som har räknat på det. Men det är inte bara därför motståndet har ökat. Det handlar även om att för många migranter har kommit för snabbt. Stämmer den analysen?

Men att ens diskutera demografisk förändring som förklaring till politiskt motstånd mot invandring är oanständigt, menar Per Svensson i DN (11/6), i en replik till min ledare i måndags. Jag har ”passerat en gräns” som letar orsakssamband där. Att se hur Svensson agerar samtalspolis och försöker diktera vad man får diskutera gör mig nästan nostalgisk. Kommer ni ihåg när sådana som han ägde det offentliga samtalet? När man inte kunde diskutera migration kritiskt utan att stämplas som rasist? Det kan inte bara vara jag som hör ljudet av vuvuzelor i bakgrunden när jag läser hans text.

Annons
Annons
Annons