Annons
X
Annons
X

Det är dags att se över lagen gällande förtal

Självregleringen i mediebranschen fungerar inte, vilket blivit tydligt i samband med hetsjakten mot kungen. Det är därför dags att utreda möjligheten för starkare lagstiftning kring förtal och falsk ryktesspridning, skriver Sara Skyttedal, KDU, och Leo Pierini, CUF.

Kung Carl Gustaf vid en intervjua på slottet i maj i år.

Kung Carl Gustaf vid en intervjua på slottet i maj i år. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | PRESSETIK

Att hela det svenska etablissemanget av såväl medier som politiker valde att tro på en dömd, tung kriminell gangsterkung före Sveriges statschef är chockerande.
Leo Pierini och Sara Skyttedal

Carin Stenström skrev på Brännpunkt 23/12 om den hetsjakt som svenska medier det senaste halvåret bedrivit mot konungen och kungafamiljen. Det är glädjande att en medlem i journalistkåren äntligen tar bladet från munnen och tar avstånd från det beteende som hotar att svärta ned en hel yrkeskategori.

Det är inte för inte som massmedierna ibland kallas den tredje statsmakten; de stora tidningarna når, särskilt med sina internetsidor, miljoner svenskar dagligen, vilket ger dem stor makt och stort inflytande på den svenska offentliga debatten. Med makt måste dock ansvar följa, och vi ser den ansvarslöshet som svenska medier har visat prov på i det här fallet som oacceptabel.

Journalistiska grundpelare som objektivitet, fakta- och källgranskning samt saklighet har gravt fått stå tillbaka i jakten efter sålda lösnummer och snabbast möjliga lönsamhet.

Annons
X

Det är vanskligt att från politiskt håll försöka styra vad medierna skriver om – deras oberoende är och förblir en grundsten i ett fritt och demokratiskt samhälle – och vi skulle därför önska att branschen förmådde reglera sig själv. Det har dock blivit uppenbart att denna självreglering inte fungerar, och vi är därför öppna för att utreda möjligheterna för starkare lagstiftning kring förtal och falsk ryktesspridning.

Det kan inte vara tillåtet att lansera ogrundade rykten som fakta och åsamka sådan skada på människors eller institutioners anseende som detta senaste mediedrev faktiskt gjort. Detta är särskilt allvarligt när drevet riktas mot Sveriges statschef och högsta symbol.

Vi delar också Stenströms kritik mot svenska politiker. Att hela det svenska etablissemanget av såväl medier som politiker valde att tro på en dömd, tung kriminell gangsterkung före Sveriges statschef är chockerande. Från vänsterhåll har gangsterkungen fått medhåll, ja till och med miljöpartistiska riksdagsledamöter i konstitutionsutskottet har passat på att rida på den våg av kritik mot kungahuset som svept fram. Vi är kritiska till tystnaden från borgerliga företrädare. Annie Lööf och Göran Hägglund borde både som borgerliga partiledare och som företrädare för regeringen varit tydliga med att deras lojalitet låg hos konungen, och inte hos ryktesspridande medier och gangsterkungar. En attack på kungen av det här slaget är en attack på svenska staten, och regeringen borde vara dess tydligaste och främsta beskyddare.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi hoppas att svenska massmedier och svenska politiker lär sig av det här, och att vi slipper se sådana här tragiska angrepp på Sveriges konung och statsskick i framtiden. Vi hoppas att Carin Stenströms kollegor tar till sig av hennes kritik, och vill slutligen tillönska konungen och hans familj ett gott nytt 2012!

  SARA SKYTTEDAL

  förste vice ordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

  LEO PIERINI

  förbundsstyrelseledamot, Centerpartiets Ungdomsförbund

  Annons
  Annons
  X

  Kung Carl Gustaf vid en intervjua på slottet i maj i år.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X