Annons

Det är dags att erkänna det, du är borgerlig!

Publicerad

EU-VAL | NÄR SJÄLVBILDEN ÄR I VÄGEN

– Jag gillar ju Marit Paulsen, hon är en hyvens kvinna. Men jag kan ju inte för mitt liv rösta på Folkpartiet! De borde ta bort partibeteckningarna, de blir ju som ett hinder på något vis!

Frustrerade synpunkter strömmar ur min radio. Det är
Ring P1 och den inringande kvinnan har beslutsångest. Hon gillar Marit Paulsen skarpt, men när visst en avsky gentemot Folkpartiet.

Knepigt.

Annons

– Jag blev ju centerpartist!

– Tydligen är jag moderat!

Jodå, fler än kvinnan i min radio har besvär. När jag talar med vänner, som jag har tipsat om lite olika valtester och kompasser inför EU-valet meddelar de, stundom misstroget, stundom förargat att deras resultat landade i ett eller annat alliansparti.

Jo, tänker jag stillsamt. Det beror på att du är borgerlig.

Det är märkligt det där. Svenskarna är faktiskt ett i allt väsentligt borgerligt folk, men självbilden är en annan och sitter djupt rotad. Delvis punkterades denna självbild i och med utgången av valet 2006 – men bara delvis. Fortfarande förbluffas många när de ställs inför insikten att de visst sympatiserar med en moderat eller folkpartistisk politik.

När det gäller EU-valet finns det särskilt stor anledning att strunta i den självbild man går och släpar på sedan uppväxten, gymnasiet, eller när den ideologiska självbilden nu slog rot. För om det där med personval i de svenska riksdagsvalen mest är en utsmyckning, så är det desto mer intressant när du ska sätta ditt kryss i EU-valet. I Strasbourg för några månader sedan mötte jag trean på Moderaternas lista, Christofer Fjellner. Inför en grupp svenska journalister berättade han om sin vardag som parlamentariker och förklarade skillnaden mellan hur riksdagsledamöter respektive EU-parlamentariker tänker när de får ett lagförslag framför sig. Riksdagsledamoten vet att han eller hon förväntas rösta med ”sin” regering och gör oftast det. Det är inte nödvändigtvis dåligt, vårt system är uppbyggt så. Men det verkar onekligen trist.

– Det första jag gör när jag läst ett förslag är att fundera på vad jag vill ändra, förklarade Fjellner.

EU-parlamentet erbjuder helt enkelt ett annat sätt att arbeta politiskt – och sannolikt betydligt mer stimulerande.

Idag presenterar Moderaterna ett kontrakt med väljarna. I detta anges enligt pressmeddelandet ”tydliga löften kring hur Moderaterna lovar att agera i Europaparlamentet under kommande mandatperiod.”

Tydlighet är förstås bra, men allt beror på detaljnivån. Jag är inte odelat positiv till tanken på att exempelvis Gunnar Hökmarks eller Christofer Fjellners händer skulle fjättras alltför hårt vid Anders Borgs. I riksdagsvalen må det vara värdefullt att få löften att pricka av i efterhand, men EU-parlamentarikerna har –
och bör ha – mer svängrum.

– Partibeteckningarna blir ju som ett hinder, upprepar kvinnan frustrerat i Ring P1.

– Är du helt säker på det? hojtar jag mot min radio. Det kan ju faktiskt vara din politiska självbild som behöver förnyas!

Kom igen damen! Gillar du Marit Paulsen och har förtroende för henne är det naturligtvis också henne du ska ge ditt kryss. Allt annat vore ju knasigt.

Särskilt på söndag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons