Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Det är bara känslor som fastnar

Om det finns två människor i detta land som bör förvägras en podcast om aktuell inrikespolitik så är det svärmor och jag. Ni skulle hört vår diskussion häromveckan.
"Har hon avgått, hon i Kommunal?"
"Är inte det en han? Som avgått?"
"Nej, hon är kvinna."
"Är det kassören som är en man? Eller, jag menar, som har avgått?"

Annons
X

Så där håller vi på. Båda lusläser vi nyhetsmedier så fort "affärer" och "skandaler" rullas upp, och i synnerhet svärmor är svag för Näringslivsbilagans avslöjanden av direktörer som fångats med hjortronsylten rinnande från fingertopparna.
"Jag läste alla artiklarna om han… Svanström, Lindberg, vad hette han… däruppe i norr, med det där stora bolaget, SCA, ASE … nej …"
"Som satt i styrelsen för Nordea, nej, Swedbank? Vad var det han hade gjort nu igen?"
"Han hade… han åkte dit, i alla fall!"
Ja, ni ser. Om dessa samtal bandades för offentlig lyssning skulle de benämnas "ny humorpodd".

Visst har tanken föresvävat mig att min svärmor är en smula till åren kommen. Men det förklarar inte att jag, 20 år yngre, uppvisar identiska symptom av blackouts vad gäller person- och företagsnamn, händelseförlopp och alla andra former av strukturella detaljer.
"Läste du om … det där … den där hedgefond … skandalen?"
"Ja! ’Blåsningen’! Vilken soppa."
"Ja! Med styvpappan va?"
"Ja, men jag minns inte … vad handlade det om egentligen?"
"Ingen aning. Men bra att han åkte dit."
"Styvpappan?"
"Eller svärsonen, nån sån måste det ju ha funnits också om det fanns en styvpappa."

Till middag senare samma kväll var samtalet förflyttat till finalen av tv-dramaserien Weissensee. Svärmor, i högform, redogjorde för Stasis desperata belägenhet strax före murens fall, representerad av familjens evigt naiva och därmed onda son Falk, fast i sin förtvivlan över att aldrig ha fått pappas kärlek och fast i en förhandling om sin egen överlevnad, i likhet med brodern Martins framtid kretsande kring Julias död och den återfunna dottern. Falk som ville begrava sanningen, Martin som ville finna den med hjälp av ett faderskapstest …

Vartenda personnamn, varje händelsedetalj, blixtrade fram ur hennes minne. Jag påminde henne skämtsamt om vårt tidigare blackout-samtal.

"Men jag minns allt som är emotionellt skildrat!" svarade hon. "Känslor fastnar."

**Och så är det **ju för mig också. Min familj och jag är helt fast i den känslosvallande dramaserien Nashville, där skådespelarna är castade även utifrån sina musikaliska färdigheter. Mellan seriesäsongerna turnerar de inför utsålda hus över hela USA. När vi tittade på en tv-dokumentär om deras senaste konsertturné och en av skådespelarna pratade om sin scenskräck utbrast jag: "Det är ju precis som i verkligheten!" Min hjärna hade vänt på alltihop – upplevde skådespelaren som en rollgestalt och hennes Nashville-karaktär som den verkliga.

Min familj är helt fast i den känslosvallande dramaserien Nashville

Det slår mig nu att det finns en ingång för mitt minne att börja fungera även när det gäller hedgefondhärvor. Jag har köpt New York Times ekobrottsgranskare Andrew Ross Sorkins grävbok utan att orka läsa den, men nu har han gjort en tv-dramaserie av hela den världen: Billions, med Paul Giamatti och Damian Lewis. Känslorna flödar. Jag fastnar direkt, fattar allt, och det hjälper mig in i reportageboken också.

Jag borde låna ut HBO Nordic-inloggningen till svärmor. Kan redan höra hennes nästa blixtrande middagsutläggning om hur Wall Street funkar.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen