Annons
X
Annons
X

”Det är alldeles för tidigt att dra in boken”

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller debatterar sin bok med Uppdrag gransknings Nils Hanson.
DN:s ledarskribent Hanne Kjöller debatterar sin bok med Uppdrag gransknings Nils Hanson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

– Varför ska vi dra in boken, det är alldeles för tidigt, svarar förläggare Dorotea Bromberg, när SvD frågar om vad som nu ska hända med Hanne Kjöllers ”En halv sanning är en lögn”, ett omdiskuterat debattinlägg som försöker visa hur svenska journalister slarvar med fakta, och emellanåt utelämnar information för att göra sina historier bättre.

Författaren, som är journalist och ledarskribent i DN, anklagas för att själv vara vårdslös med sanningen, på ett dussin olika punkter, och nu senast har allvarlig kritik framförts av Gellert Tamas i DN - och av två chefer på Sveriges Radio.

– Vi har hittat ett enda faktafel, ett ställe där Hanne tyvärr har blandat ihop hyresrätt med bostadsrätt, säger Bromberg. Förlaget tryckte genast upp ett papper med en rättelse som har lagts in i boken. Det är alltså det enda faktafel som jag vet om. Men nu ska vi förstås noga gå igenom boken och ta ställning till anklagelserna, det vill säga reda ut vad som är rena felaktigheter och måste korrigeras - och vad som är tolkningar? Du måste förstå att Hanne skriver om sina journalistkollegor, och de som blir angripna i boken passar kanske på att ge tillbaka.

Annons
X
SvD rapporterar direkt från Bokmässan svd.se
Annons
Annons
X

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller debatterar sin bok med Uppdrag gransknings Nils Hanson.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X