Annons

”Destruktiv utgiftspolitik har gjort Sverige sårbart”

Niklas Wykman (M).
Niklas Wykman (M). Foto: Mickan Palmqvist/Aftonbladet/TT

I stället för att använda högkonjunkturen till viktiga reformer har regeringen Löfven låtit bidragssystemen växa och de offentliga utgifterna öka. När ekonomin nu bromsar in så blir Sverige sårbart, skriver Niklas Wykman (M).

Under strecket
Publicerad

Den svenska kronan har snabbt tappat i värde. Den låga räntan räcker inte som förklaring. När omvärlden tittar på Sverige ser de ett land med allvarliga problem. Produktiviteten faller, integrationen har fallerat och statens kärnuppgifter fungerar inte. Regeringen har inga reformförslag för att förbättra ekonomin och hotar med sämre villkor för investeringar och företagande. Delar av oppositionen har slagit knut på sig själva och ger fri lejd åt ett svagt ledarskap.

Sedan finanskrisen har kronan tappat 10 procent mot euron, 25 procent mot dollarn och 30 procent mot francen enligt Riksbanken. Detta kan jämföras med Socialdemokraternas devalvering av kronan med 16 procent år 1982, vilket skulle visa sig bli ett av Sveriges mest ödesdigra ekonomisk-politiska beslut. Devalveringspolitiken tillsammans med ett skattesystem som försvårade entreprenörskap ledde fram till 90-talets ekonomiska kris. Som en följd av den förlorade en halv miljon människor jobbet. Detta historiska misstag riskerar nu att återupprepas.

Annons
Annons
Annons