Dessaix landar i de små tingen

Under strecket
Publicerad
Annons

Robert Dessaix
Corfu
346 s. Scribner.

”Att berätta historier var det sista jag ville göra. Min uppgift, som lärare och då och då som bokrecensent, var att förklara andras historier, utforska betydelserna i dem. Jag formulerade om, jag fabulerade inte. Jag tecknade ner företeelser, jag fantiserade inte fram dem.”
Så anspråkslöst beskriver den australiensiske författaren Robert Dessaix sig. Trots sin fabuleringsoförmåga - fast kanske egentligen tack vare den - har Dessaix kommit att bli en av det senaste decenniets mest intressanta engelskspråkiga prosaister. Hans två senaste romaner, ”Night Letters” (1996) och Corfu (2001) får sin styrka genom omvägarna runt den konventionella storydominerade romanen. De är skrivna med det slags improvisatoriska frihet som ett författarskap kan få först när det mognat fram under lång tid. Hans ointresse för målande miljöskildringar, för intrig, till och med för konventionell personteckning låter romanen träda i tjänst hos en annan tradition än fabuleringens. Hans
böcker är moderna variationer av den klassiska goetheska bildningsromanen: den roman som i första hand är en form för tanken - med sina encyklopediska möjligheter förmodligen den moderna människans främsta - och bara i andra hand en form för fantasin.
Dessaix har flera decenniers erfarenhet som universitetslärare och radioproducent; det kan ha bidragit till hans böckers framtalade intryck: här finns hela tiden en röst som förmår binda ihop de mest skiftande funderingar till associativa, ibland vindlande helheter.
Dessaix prosa framföds i ett intensivt nu. Hans senaste bok ”Corfu” rymmer utvikningar om Sapfos och Kavafis dikter, Tjechovs pjäser, vänskapens natur, det problematiska med litterära översättningar - förutom att den också är embryot till en reseskildring av den grekiska övärlden och en biografi om romanförfattaren Kester Berwick, en helt och hållet verklig person.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons