Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Dessa färger gör att du sover bättre

Är det dags för en höstrenovering? Tänk då en extra gång på hur du väljer att måla sovrumsväggarna, färgen har nämligen mer effekt på dig än vad du tror.

Text: Olivia Hagéus - 18 augusti 2017
Annons

Varma och pigga nyanser gör underverk för kreativiteten. Var inte rädd för att experimentera i arbetsrummet, vardagsrummet eller till och med badrummet, men när det kommer till sovrummet bör du tänka smart. Lugna, dova färger i svala nyanser ger en lugnande och harmonisk effekt. “När du går in till ditt sovrum så vill du känna skillnaden i atmosfären” säger inredaren Amy Contreras.

Det är inte så konstigt att inredare ofta rekommenderar en blå färg i sovrummet. Blått väcker en känsla av lugn hos många, en studie av Travelodge visade att de som sov i ett sovrum med blå färger tenderade att sova längre.

Sugen på att måla om? Nedan har du fem idéer för ett mer harmoniskt sovrum.

Mjukt grå
Välj en harmoniskt grå nyans som gör att du kan dekorera rummet hur som helst utan att det bryter av. Ljusa färger gör dessutom att rummet ser större ut.

Annons
Annons

Grönt med grå toner
Årets trendfärg när det gäller att måla om är utan tvekan grönt. Dramatiskt, lugnande och uppiggande.

Dovt blå
Som sagt, bäst sover du i blå sovrum. Färgen påminner om havet och himlen och ger dig en känsla av trygghet och fridfullhet.

Varmt beige
Neutralt och avslappnande. Med beige väggar får du inte bara en känsla av lugn och ro, utan också utrymme för att slappna av och låta tankarna vandra.

Annons