Analys

Andreas Cervenka:Desperationen blir allt större

Andreas Cervenka

Hurra, börsen rusar, faran är över! Är Ben Bernankes besked om att luftlandsätta obegränsat antal nya miljarder anledning att jubla? Eller att börja bli orolig på riktigt?

Under strecket
Publicerad
Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve.

Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve.

Foto: AP
Annons

Att världens börser stiger är till att börja med inget att förvånas över. En av de saker som Federal Reserve hoppas åstadkomma är just att blåsa upp aktiekurserna. Ben Bernanke påpekade att en av hans möjligheter att påverka ekonomin är att med flodvåg av nya pengar få upp priset på olika tillgångar. Om värdet på människors hus och aktieportföljer stiger så känner de sig nämligen rikare och kan spendera mer och då börjar företagen anställa igen, förklarade han på nästan förskolepedagogiskt vis. För oss som fortfarande gick omkring och trodde att aktiekurser hänger ihop med företagsvinster var det intressanta nyheter. Liksom att ”känna sig rik” tydligen är samma sak som att vara rik.

Hela resonemanget låter oroväckande likt den bubbelekonomi som föregick finanskrisen, men visst, killen är centralbankschef och vet nog vad han gör. Eller?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons