X
Annons
X
Kommentar

Anna Norström: Desperation i Visby – krögare erbjuds mutor för bord

Allt från bildäck till helikopterresor. Knepen är desperata för att få plats på Visbys mest populära krogar och barer. Här är några tips på hur du lyckas äta gott under en Almedalsvecka där många tycks leva på wraps och rosévin.

Läs mer om Almedalen 2018
Frida Boisen, Özz Nujen, Petter Stordalen och Niklas Svensson kom in på Dagens Medias DJ Battle på Kallis 2017. Ägaren berättar att andra erbjudit allt från tvättmaskiner till bildäck, sängar och resor med helikopter för att få komma in på evenemanget.
Frida Boisen, Özz Nujen, Petter Stordalen och Niklas Svensson kom in på Dagens Medias DJ Battle på Kallis 2017. Ägaren berättar att andra erbjudit allt från tvättmaskiner till bildäck, sängar och resor med helikopter för att få komma in på evenemanget. Foto: Anette Lindfors Persson/IBL

Det är länge sedan Palmes lastbilsflak 1968 då en varmkorv på sin höjd fick stå för gastronomin på det som skulle komma att bli Almedalsveckan. Aldrig är det samma tryck på Visbys restauranger som den första veckan i juli. Det är nu Gotlands största ort förvandlas till ett Cannes, där politiker beter sig som filmstjärnor i en huggsexa om de bästa borden. Det är nu som även rymdfarare kan få ett nej i dörren för att de druckit för mycket och krögare erbjuds mutor för bord.

Tobbe Larsson som driver Kallis och Strands veranda berättar att han blivit erbjuden allt från tvättmaskiner till bildäck, sängar och resor med helikopter för en plats, via bakvägen, till veckans stekheta evenemang – Dagens Medias Dj Battle. En annan krögare skulle få poäng att flyga för av ett flygbolag – i utbyte mot bord.

En sak är säker: Innan veckan är slut så kommer du som almedalare var omättligt trött på wraps.

Annons
X

Förvånansvärt många besökare förväntar sig att det utan bokning ska gå att få bord på någon av stadens krogar. För dem är det bensinmacken eller grillkiosken som gäller. För djungelns lag gäller inte i Visby vecka 27.

Det allra smartaste är givetvis att boka bord i förväg, men har man inte det så finns några små knep: Kom tidigt eller sent. Det vill säga en kvart innan restaurangen öppnar eller när middagsservicen börja lida mot sitt slut. Eller allra helst: Kom när partiledartalet börjar klockan 19.

En sak är säker: Innan veckan är slut så kommer du som almedalare var omättligt trött på wraps. Sedan alldeles för länge dominerar brödrullarna veckans mingel. Kanske för att den är lätt att äta i farten och enkel att göra. Men se bortom blött tunnbröd – ta hellre en utmärkt baguette från Ett Rum för Resande.

Faktum är att champagnesprut är förbjudet på Gotland och kan resultera i böter.

Alkoholfritt sägs vara den heta dryckestrenden i Almedalen sedan några år tillbaka. Men det verkar mest gälla på ytan. Rosévinet är fortfarande en sådan storsäljare att många barer säljer slut och får beställa in mer – hur bra de än fyllt förråden. Ändå är dryckesbeställningarna förvånansvärt återhållsamma när det kommer till Almedalsveckan. Sällan syns champagnen spruta. Faktum är att champagnesprut är förbjudet på Gotland och kan resultera i böter.

Hur ska man då välja krog? Tja, de restauranger som funnits längst kommer fungera likt ett väloljat maskineri och försöka hålla sin nivå av kvalité. Vill man satsa på en ostörd långmiddag så är det smartast att ta sig utanför Visby. Det finns flera bra krogar på landet: Lilla Bjers, Krakas krog och i år lagar Filip Fastén mat på Krusmyntagården. För att nämna några.
Den som bara vill få i sig något snabbt bör kolla bortom restaurangerna eftersom det kommer att ta lite extra tid att få maten till bordet. Då är stans alla kaféer ett bra val. Håll också utkik efter ambulerande foodtrucks. Jag drömmer fortfarande om det år då Fävikens korvkiosk parkerade sig lite hemligt undangömd på en parkering och räddade många luncher. Förra året parkerade krögaren Pontus Frithiof en liten matbil i en gränd mittemot Wisby Hotel dit inte många hittade.
Så, smaklig Almedalsspis! Och om inget av ovan funkar så återstår en varm korv, precis som på Palmes tid.

Läs även

Annons
X
Annons
X

Frida Boisen, Özz Nujen, Petter Stordalen och Niklas Svensson kom in på Dagens Medias DJ Battle på Kallis 2017. Ägaren berättar att andra erbjudit allt från tvättmaskiner till bildäck, sängar och resor med helikopter för att få komma in på evenemanget.

Foto: Anette Lindfors Persson/IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X