Annons
X
Annons
X

”Desperat” bondeboss vill ha högre matpriser

Helena Jonsson är bondebossen som tycker att maten är för billig och efterlyser mer engagemang från regeringen i livsmedelsfrågan. Hon säger sig inte vara centerpartist utan kallar sig ”oberoende desperat”. Hon har en gård med djur utanför Tranås och förordar ett hållbart och mer miljövänligt lantbruk.

Helena Jonsson blev förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, våren 2011.

Helena Jonsson blev förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, våren 2011. Foto: SCANPIX

Helena Jonsson fick, enligt egen utsago, Bondesveriges finaste uppdrag då hon blev förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, våren 2011. Hon var inte helt oprövad eftersom hon tidigare var vice ordförande och dessförinnan styrelseledamot i flera år. Hon är också egen företagare inom den gröna näringen.

– Vi har stora globala utmaningar framför oss när det gäller livsmedelsförsörjning och energiomställning. Här kan vi bönder verkligen göra skillnad, vi har verktyg att bidra till lösningarna, sa hon i en intervju efter utnämningen.

Hon anser att den svenska köttproduktionen är en av de mest klimatsmarta i världen och sågar idén om ”köttfria måndagar” eftersom det inte löser några klimatproblem.

Annons
X

Tidningen Restaurangvärlden utnämnde henne till en av Matsveriges mäktigaste 2012, eftersom hon ”snabbt har satt sig i respekt både inom och utanför branschen, sedan hon tillträdde”. Hon får också uttala sig i energi- och miljöfrågor och frågor om rovdjur, älgar och vildsvin i olika branschorgan. ”LRF har blivit allt tydligare när det kommer till jaktfrågor sedan Helena Jonsson tog över som ordförande”, enligt tidningen Svensk Jakt.

I en stor intervju i Veckans affärer nyligen riktar hon hård kritik mot regeringen, då hon tycker att de berörda ministrarna – Eskil Erlandsson, Birgitta Ohlsson och statsministern – inte bevakar de svenska intressena i den diskussion som pågår om hur EU:s jordbrukspolitik ska se ut från och med 2014. Livsmedelsfrågan är het, säger Helena Jonsson, och det har kommit i gång en debatt i Sverige om livsmedelsförsörjningen, men hon tycker att det är oroande att intresset är så lågt på regeringsnivå. Att helt avskaffa EU:s jordbruksstöd skulle vara en katastrof för vår livsmedelsförsörjning, säger Helena Jonsson också i intervjun och framhåller att det storskaliga industrijordbruket skulle gynnas medan småskaliga och mer miljövänliga bönder skulle slås ut. I stället vill hon att mer hållbara produktionsmetoder gynnas.

Annons
Annons
X

Helena Jonsson blev förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, våren 2011.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X