Annons

Desperat biljakt efter nya ägare

Det var i tisdags på bilsalongen i Genève insikten började komma. Hur extremt bråttom det är för Saab att hitta en köpare. Och hur nära en konkurs är.

Under strecket
Publicerad

Allt beror på att GM just nu närmar sig ättestupan snabbare än någon vågat befara.

Det var strax efter lunch i tisdags. Vi journalister från hela världen satt uppradade på stolar i något som såg ut som ett stort klassrum inför en skolpjäs. Framför oss stod GM:s andreman, den operative chefen, Fritz Henderson och GM Europas chef Carl-Peter Forster.

Naknare och mer öppna än någonsin.

Fram tills bara för ett par veckor sedan trodde de flesta att GM kunde rädda europaverksamheten – alltså Opel och Vauxhall. Sedan dess har allt ändrats. Förra fredagen blev det klart att Opel/Vauxhall måste ut ur GM som inte längre kan bidra med pengar. De har helt enkelt inga. Och det krispaket som president Obamas krisgrupp håller på att mangla fram får inte användas till europaverksamheten - som nu behöver 3,3 miljarder euro, närmare 30 miljarder kronor, fram till att bolaget kan visa vinst 2011.

Fritz Henderson strök sig över mustaschen när han berättade att Opel kan tvingas kasta in handduken redan i början av andra kvartalet.

Alltså om en månad.

Långsamt, liksom omärkligt har problemen för GM, Opel och Saab flyttats till regeringarna i USA, Tyskland, England och Spanien. Men GM kommer att få problem. I torsdags sade tyske finansministern att Opels affärsplan inte var tillförlitlig – och i går sade inrikesministern Wolfgang Schäuble att det var bättre att Opel gick i konkurs än att staten skulle hjälpa till.

Och i Sverige fortsätter Maud Olofsson att vara kallsinnig till Saab – om inte en ny ägare infinner sig. GM:s akuta penningkris gör nu att både Opel och Saab kan falla – fort.

Saab försöker desperat hitta en ny ägare. Samtidigt har orderingången halverats de senaste tre veckorna och pengarna rinner med en förfärande hastighet ur bolaget. GM har lovat skjuta till pengar fram till 20 maj då rekonstruktionsperioden på tre månader är slut. Men den stora frågan är om GM kan göra det.

Deras utfästelser börjar allt mer likna underskrifter i sanden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons