Annons

Kristoffer Leandoer:Despentes är en Balzac för vår tid

I höstas kom den sista delen i Virginie Despentes 1200 sidor långa trilogi om den olycksdrabbade skivhandlaren Vernon Subutex. Som få fångar Despentes ­stämningen i ett samhälle präglat av terror och social instabilitet och hennes ­mäktiga verk blir därför både ett samtidsdokument och en provisorisk utopi.

Under strecket
Publicerad
Virginie Despentes är en av Frankrikes mest intressanta samtida författare. I höstas kom den sista delen i hennes uppmärksammade trilogi om Vernon Subutex.
Virginie Despentes är en av Frankrikes mest intressanta samtida författare. I höstas kom den sista delen i hennes uppmärksammade trilogi om Vernon Subutex. Foto: IBL

Historien om vår tid är alltid en annan än den man tror och berättas alltid på ett ­annat sätt och från ett annat håll än det vi lärt oss att rikta våra förväntningar mot. Kanske måste man inte ta sig till maktens boningar, kanske är det Zadie Smiths ”Swing time” och historien om två danstokiga tjejer från Kilburn High Road som skär det vassaste snittet genom MTV-­generationens reträtt från den riktiga världen in i föreställningarnas. Den gamla punkaren Virginie Despentes – som för övrigt tagit plats i årets jury för Goncourtpriset – tar samtidsskildringen ännu längre bort från de media- och maktcentrum där den förväntas uppehålla sig. Med första delen av sin romantrilogi ”Vernon Subutex” annonserade Despentes år 2015 sin avsikt att åstadkomma en brett upplagd krönika över dagens Frankrike, en veritabel rundmålning, en samtidsfresk. Hennes tillvägagångssätt var att konsekvent vända sig bort från de platser där de politiska besluten fattas till de platser där dessa beslut växlas in i konsekvenser. Det är offren som intresserar Despentes, enbart offren.

Virginie Despentes är en av Frankrikes mest intressanta samtida författare. I höstas kom den sista delen i hennes uppmärksammade trilogi om Vernon Subutex.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons