Annons

Jonas Ellerström:Desmond Morris – långt liv bland apor och surrealister

Desmond Morris (född 1928) är en välkänd tv-personlighet  i Storbritannien, men bland mycket annat också konstnär och expert på surrealistisk konst. Bilden är från 2001.
Desmond Morris (född 1928) är en välkänd tv-personlighet i Storbritannien, men bland mycket annat också konstnär och expert på surrealistisk konst. Bilden är från 2001. Foto: Ken Rake/TT

Zoolog, författare, programledare i tv och konstnär. Den 92-årige Desmond Morris är i högsta grad produktiv, och har under senare år släppt två böcker om sin stora passion bredvid aporna – de surrealistiska konstnärernas liv och verk. 

Under strecket
Publicerad

Desmond Morris i sitt hem i Oxford 2011.

Foto: Mike Lawn/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Lika naturligt som det har varit för forskare att tala om strömningar och riktningar inom konsten och litteraturen, lika stor brist på etiketter tycks det råda i dag. Konstnärerna och författarna skriver inte heller längre några manifest, startar inga ismer. Det långa 1900-talets alla skolor och gruppbildningar tycks höra modernismen och dess motrörelser till, och liksom dem vara överspelade fenomen.

På sina håll finns naturligtvis motståndsfickor, poeter och bildskapare som tror på ett idéinnehåll i konsten och på tankemönster som sträcker sig längre än de individuella. I vissa fall menar de också att tidigare beteckningar fortfarande är relevanta, att begreppen inte tömts på innehåll. Surrealismen överlevde alla andra upproriska och nyskapande rörelser från förra seklet, skrev nyligen den engelske zoologen, författaren och konstnären Desmond Morris, och menar att just surrealismen fortfarande är en aktiv kraft.

Annons
Annons
Annons