Annons

VerandarevolutionärenDesillusionerad vänsterman på dekis i Karibien

Kjell Eriksson (född 1953) är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien.
Kjell Eriksson (född 1953) är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien. Foto: Idha Lindhag

Thrillerprosan i ”Verandarevolutionären” håller god klass. Även om slutet påminner något om ett rättrådigt SKP-manifest från 70-talet lyckas författaren hålla mig kvar, skriver Fredrik Sjöberg om Kjell Erikssons nya roman.

Under strecket
Publicerad

Tropikvraket Bo Svensson sitter på sin veranda och glor. En gammal vänstergängare ur FNL-generationen, frånskild, försupen och desillusionerad. Han grälar lite håglöst med grannarna; också de lever i exil sedan länge i detta lilla, vanskötta land någonstans i Karibien. Klent hjärta har han också, och en bakgrund som gonzo-journalist.

Journalistiken, utbrister han trött, ”är den lägsta och bräckligaste grenen på kunskapens träd, en slaskverksamhet lämpad för skvaller och desinformation.” Han riktigt rullar sig i självförakt, men försvarar sig ändå med att han skrev inte bara för pengarna, utan också för att han ville förändra världen. Det gick väl sådär. Han sträcker sig efter ännu en öl.

Annons
Annons
Annons