Annons

Sara Kristoffersson: Designlandet Sverige fattigt på forskning

Den svenska designvärlden har länge haft en misstänksamhet mot teori, och det finns ingen gemensam plattform för designhistorisk forskning. Internationellt tas dock ämnet på allt större allvar och på kort tid har flera viktiga böcker kommit ut.

Uppdaterad
Publicerad

Design har dramatiskt förändrat livsvillkoren i västvärlden de senaste hundra åren. Den franske sociologen och antropologen Bruno Latour menar till och med att ”design är en av de termer som har ersatt ordet revolution”. Trots detta har området inte tagits på särskilt stort allvar. Men nu växer äntligen forskningen. På kort tid har flera viktiga böcker om den designhistoriska disciplinen getts ut: studier som ringar in ett självständigt och dynamiskt kunskapsområde. Tråkigt nog har Sverige hamnat på efterkälken ordentligt.

Nikolaus Pevsner betraktas som den designhistoriska disciplinens fader. I det banbrytande verket ”Pioneers of the modern movement” (1936), vilket senare publicerades som ”Pioneers of modern design” (1949), spårar Pevsner en mer eller mindre rak linje framåt med modernistiska pionjärer, bland andra Louis Sullivan och Walter Gropius, vilka i hans ögon visade vägen mot seklets mest relevanta stilriktning: ett funktionalistiskt formspråk utan större plats för individuella och expressiva uttryck. Pevsners historieskrivning är med andra ord en både selektiv och partisk lovsång för en särskild stil.

Annons
Annons
Annons
Annons