Designad hjälp mot prostatacancer

Den svenska upptäckten av ett andra mottagarämne (receptor) för det kvinnliga könshormonet östrogen har lett fram till det första specialdesignade läkemedlet mot prostatacancer. Lovande försök med östrogenliknande preparat på djur rapporteras.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att det kvinnliga könshormonet östrogen skulle spela en roll i männens största tumörsjukdom prostatacancer kan förefalla paradoxalt. Men i den växande forskningen om de två mottagarämnena, receptorerna, för östrogen framstår den gränsöverskridande könshormonkopplingen som starkare och starkare.

– Flera gåtfulla och hittills obegripliga mysterier med prostatacancer håller på att kunna få sin förklaring, säger Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Karolinska Insitutet och ledare för forskningsparken Novum i Huddinge.
Det var han och hans grupp som 1995 lyckades upptäcka att östrogen har inte bara en - som alla trodde då - utan två receptorer. Det är just denna andra receptor med namnet ERbeta eller beta som spelar den viktiga rollen i prostata.

Annons
Annons
Annons