Annons
Recension

Earth mattersDesign som räddar världen

Det har ännu inte blåst i rätt riktning för Massoud Hassanis minröjare ”Mine kafon” (2011). Hyllad, men inte i produktion. Den sägs dock fungera väl.
Det har ännu inte blåst i rätt riktning för Massoud Hassanis minröjare ”Mine kafon” (2011). Hyllad, men inte i produktion. Den sägs dock fungera väl. Foto: JEAN-BAPTISTE BERANGER
Under strecket
Publicerad

Artipelags ”Earth matters” är en hyllning till konstens innovativa förmåga och samtidigt – ett rop på hjälp. ”Jorden är skadad och tömd. Den känns våldtagen och slagen i bojor”, skriver curatorerna Li Edelkoort och Philip Fimmano i utställningskatalogen. Och det är en vacker, dystopisk berättelse som tagit plats i Johan Nyréns svarttjärade byggnad som andas skog och siktar skärgård i tre väderstreck.

”Earth matters” är en designutställning, men objekten i sig saknar kommersiell glans och är i nästan alla fall underordnade dess kommunikativa förmåga. Anke Louwers oansenliga, skinntäckta kärl sjunger kretsloppets lov. Tomaš Libertiny har skapat poetiska alster med hjälp av bin, ett slags odlad design som skördats och formats till objekt utan funktion men väl en viskning från naturen med önskan om nåd. De mindre föremålen är vackert presenterade i ett vitrinskåp som påminner oss om våra egna prylsamlingar – och gigantiska ekologiska fotavtryck. Det räcker nu.

Annons
Annons
Annons