Annons

Sönerna reste för att strida för IS: ”Dog som terrorister”

Innan Ryssland påbörjade sin militära insats i Syrien reste tusentals från de forna Sovjetrepublikerna för att strida för IS. SvD har besökt en by i Dagestan där 40 unga män rest till det nu sju år långa inbördeskriget för att kriga med IS. Ingen har återvänt.

– Bättre för Ryssland om de dödas i Syrien och inte återvänder, säger en pappa.

Under strecket
Publicerad

BERIKEJ, DAGESTAN Mödrar säger att de inte kan gråta mer. Minst 40 personer från byn Berikej, belägen 108 kilometer söderut från huvudstaden Machatjakala, har rest till Syrien.

Ingen har återvänt, förutom en kvinna som var gift med en IS-krigare, säger bybor.

Ett barn leker utanför den numera stängda moskén i byn Berikej, Dagestan. Den tidigare imamen anklagas av bybor för att vara korrupt. Moskén var en samlingsplats för många av de unga som började resa till Syrien 2014.

Foto: Arthur Bondar Bild 1 av 13

”Magomed” tycker att Ryssland måste bekämpa laglösheten och upprätthålla ordningen på hemmaplan för att hjälpa unga män komma på rätt fot så att de inte radikaliseras, oavsett var radikaliseringen sker. ”De känner sig avvisade. Även från Europa har människor valt att åka till till Syrien, där lönerna inte är lika låga som våra. Pengar behövs till allt. Vi har ett sådant system”.

Foto: Arthur Bondar Bild 2 av 13

Karta: Alexander Rauscher

Bild 3 av 13

Ambulansföraren ”Magomed” sörjer sin son. Pappan skyller på de ryska myndigheterna för att många unga män går med i terrorgrupper utan att stoppas på vägen. Han vill vara anonym, och bär en grå tröja som sonen lämnade kvar i hemma i byn.

Foto: Arthur Bondar Bild 4 av 13

Kvinna tittar ut från sin port i byn Berikej.

Foto: Arthur Bondar Bild 5 av 13

Moskén i byn Berikej är numera stängd. Den tidigare imamen anklagas av bybor för att vara korrupt. Moskén var också en samlingsplats för många av männen som åkte till Syrien 2014.

Foto: Arthur Bondar Bild 6 av 13

En gata i byn Berikej.

Foto: Arthur Bondar Bild 7 av 13

”Magomeds” fru är väldigt rädd och vill inte vara med på bild överhuvudtaget. Hon visar i stället upp ett armband. Innan hennes son reste till Syrien gjorde han lumpen och ville få ett kontrakt för att arbeta inom ryska armén. Men pappan hävdar att de inte ville ha med muslimer att göra, och familjen saknade pengar.

Foto: Arthur Bondar Bild 8 av 13

En äldre kvinna bakar bröd i byn Berikej. Fem personer från hennes familj har åkt till tidigare IS-kontrollerat territorium. Tre av hennes barnbarn åkte med pappan 2014. Ytterligare två barn föddes hos terrorgruppen IS, antingen i Syrien eller i Irak. Hon vet att 9-åringen är död, men hoppas att de fyra lever.

Foto: Arthur Bondar Bild 9 av 13

Rykande färskt bröd hemma hos en äldre kvinna. Nästan hela hennes familj åkte från byn för att ansluta sig till IS. Tre av hennes barnbarn åkte med pappan 2014. Ytterligare två barn föddes hos terrorgruppen, antingen i Syrien eller i Irak. Hon vet att 9-åringen är död, men hoppas att de fyra lever.

Foto: Arthur Bondar Bild 10 av 13

Stroitelnaja ulitsa, en gata som nästan alla de boende har lämnat för att strida med IS i Syrien och i Irak. Ingen har återvänt. De som har återvänt till andra platser i Ryssland från Syrien brukar bli gripna. Det tolkas som en säkerhetsåtgärd av experter, men i praktiken har inte IS-krigarna inte brutit mot rysk lag under tiden de befunnit sig i Syrien

Foto: Arthur Bondar Bild 11 av 13

En staty vid infarten till byn Berikej där minst 40 personer har rest till Syrien de senaste åren, medan Ryssland har utökat sin militära närvaro i Syrien. Genom att bekämpa terrorism behåller Putin omvärldens uppmärksamhet.

Foto: Arthur Bondar Bild 12 av 13

SvD vid Stroitelnaja ulitsa, en gata som nästan alla de boende har lämnat för att strida med IS i Syrien och i Irak. Ingen har återvänt.

Foto: Arthur Bondar Bild 13 av 13
Annons
Annons
Annons