Annons
X
Annons
X

Deras skolkompis hånad av SD: Hur kan vuxna göra så?

En 15-årig pojke som var med i tv hånades på nätet av Sverige­demokratiska politiker. Det utlöste en storm av rasism mot pojken. SvD Junior träffade hans skolkompisar som är chockade och arga.

"Att vuxna kan göra så här... Det är riktigt dumt. Hur kan man göra så mot barn? Vår kompis mår väldigt dåligt över det som hänt", säger hans skolkompisar Neslihan och Emine.
"Att vuxna kan göra så här... Det är riktigt dumt. Hur kan man göra så mot barn? Vår kompis mår väldigt dåligt över det som hänt", säger hans skolkompisar Neslihan och Emine. Foto: Tomas Oneborg

Det var för en dryg vecka sedan som den 15-åriga pojken och andra ung­domar var med i TV4:s ”Nyhetsmorgon” för att ställa frågor till Miljöpartiets Gustav Fridolin. Efter debatten skrev Kent ­Ekeroth, som är Sverigedemokraternas (SD) rättspolitiska talesperson, på sin Facebooksida att pojken ”låtsades va 15”. Fler hakade på och snart hade jättemånga skrivit rasistiska och elaka saker. Pojken, som har invandrarbakgrund, anklagades för att ljuga om sin ålder. Men SD-poli­tikerna hade inte kollat fakta alls. Pojken är född 2001 och kom till Sverige med sin familj när han var sex år.

–  Man blir arg och ledsen. Hur kan vuxna skriva så? De säger att han inte är 15 år fast han är det, säger Emine, som går på samma skola som den drabbade pojken.

Under lång tid har det varit en politisk diskussion i Sverige om att ensamkommande flyktingbarn kan vara äldre än vad de säger att de är. Om de egentligen är vuxna kanske de inte har rätt att stanna i Sverige. I SD-politikernas hån framstod det som att pojken kunde ha ljugit om sin ålder.

Annons
X

–  När de skrev att han ska åka tillbaka till det land han kommer ifrån var det flera andra här på skolan som tog åt sig och blev ledsna, säger Neslihan.

SvD Junior träffar pojkens skolkompisar på en skola i Norsborg i Stockholm. Själv vill 15-åringen inte vara med i intervjuer, eftersom han blivit så ledsen och arg över det som hänt. Efter händelsen har det varit stormöte i skolan, då många elever ­varit ledsna och upprörda. Sedan tidigare har de också pratat mycket om rasism, och hur man ska förhindra det.

– Hos oss lär vi oss att man inte ska jämföra sig med varandra. Alla är lika mycket värda. Och vi är likadana, oavsett hur man ser ut eller var man kommer ifrån, berättar ­tjejerna.

Tillsammans med andra på skolan har de stöttat pojken så mycket de kan.

– Jag har gått fram och sagt till honom att vi är på din sida. Det är inte rätt av någon att göra så, men vi tror på dig och kommer hjälpa dig så mycket vi kan, säger Neslihan.

Rektor Maria Nordheden Gard är glad för det stöd som visats: "Det är otroligt många som hört av sig och stöttat, både privatpersoner och riksdagsledamöter. Efter omständigheterna mår pojken bra, han försöker lägga det bakom sig", berättar hon. Foto: Tomas Oneborg

Maria Nordheden Gard är ­rektor på skolan. Den senaste veckan har hon fått ägna ­mycket tid åt intervjuer.

–  Det är ren mobbning och SD-politikerna har inte bett om ursäkt. De har använt hans ­ut­seende för att skratta åt det. Det är många bitar i det här som är väldigt upprörande, ­säger hon.

När SvD Junior ringer upp Sverigedemokraterna hänvisar de till ett uttalande partiledaren Jimmie Åkesson gjort i Aftonbladet. Där kallar han det som partikamraterna gjort för ”olyckligt”. Men trots kritiken från partiledaren ligger en bild på den 15-åriga ­pojken kvar på Kent Ekeroths Twitter-konto.

Bilden ligger kvar ändå, har ni någon kommentar till det?

–  Nej. Vi hänvisar till det Jimmie sa i Aftonbladet och vill inte ­tillägga något, säger Felix ­Byström som är pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Annons

"Att vuxna kan göra så här... Det är riktigt dumt. Hur kan man göra så mot barn? Vår kompis mår väldigt dåligt över det som hänt", säger hans skolkompisar Neslihan och Emine.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Rektor Maria Nordheden Gard är glad för det stöd som visats: "Det är otroligt många som hört av sig och stöttat, både privatpersoner och riksdagsledamöter. Efter omständigheterna mår pojken bra, han försöker lägga det bakom sig", berättar hon.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X