Annons

Andres Lokko:Deras musik förbjöds – ändå erövrade de världen

Wiley och Stormzy. I mitten ett höghus i Bow, stadsdelen som Wiley växte upp i.
Wiley och Stormzy. I mitten ett höghus i Bow, stadsdelen som Wiley växte upp i. Foto: IBL

Den brittiska popkulturens mest kreativa exportvara i modern tid är grime – en musikstil som motarbetats och till och med förbjudits att spelas. Boken ”Inner City Pressure: the story of Grime” skildrar hur musikstilen som föddes i Londons fattigaste kvarter idag är en angelägenhet för alla.

Under strecket
Publicerad

Den brittiske journalisten och författaren Dan Hancox första bok publicerades 2013 och handlade om Marinaleda, en by i spanska Andalusien som har förvandlats till ett självförsörjande kommunistiskt kollektiv, ett utopiskt experiment under ledning av byns borgmästare, Sanchez Gordillo (som för övrigt är förvillande lik en medlem i den skotska popduon Arab Strap).

På omslaget till Hancox nya bok, som publiceras idag, pryds omslaget av välvilliga citat – blurbs – från vänsterdebattören Owen Jones samt Labourpartiets David Lammy, parlamentsledamot för Tottenham och en högljudd kritiker av premiärminister Theresa Mays behandling av Grenfell Tower-tragedin och den fortfarande högst pågående Windrush-skandalen.

Annons
Annons
Annons