Deras livsuppgift: Kontrollera andra iranska kvinnor

Iran har några av världens hårdaste lagar och förbud för kvinnor. Men de heltäckta svarta gestalter som ofta får utgöra bilden av kvinnoförtryck här anser sig ofta inte alls själva vara särskilt förtryckta. Tvärtom är många regimtrogna lojalister, som gjort det till sin livsuppgift är att bevara revolutionsidealen – genom att kontrollera andra kvinnor.

Publicerad

TEHERAN. Mahbubeh Javidpour, som leder ett program för unga flickor i en stor moské i södra Tehran, är en av dem som följer påbudet att traditionsenligt sörja döda profeter och martyrer under sorgemånaderna. Hon tar emot mig och den obligatoriske översättare och guide som informationsministeriet tilldelat mig i ett litet rum bakom k-pistbeväpnade manliga vakter. Hennes ansikte är helt osminkat, men skalmarna på hennes små läsglasögon är dekorerade med glittrande strass-stenar. Hon drar hela tiden i det svarta skynket hon bär utanpå redan heltäckande svarta kläder.

– Det är helt mitt eget val att klä mig såhär, säger hon lugnt. Före revolutionen var det inte accepterat av regeringen, men vårt mål var att styras helt av islams principer. Nu får se ut på det sätt jag själv vill.