Geniet från BreslauDeras liv en för bra historia för att inte bli en roman

Lena Einhorn.
Lena Einhorn. Foto: Agneta Åkesson

Han är den judiske Nobelpristagaren som uppfann Zyklon B. Hon är Tysklands första kvinnliga doktorerade kemist. Lena Einhorns nya dokumentärroman är en berättelse om kärlek, en rundmålning av en tidsepok och en historik över den moderna kemin – som dessutom tvingar läsaren att gnugga geniknölarna.

Publicerad
Annons

En del historiska personers liv och gärning är alltför litterärt tacksamma för att inte omvandlas till fiktion. Om det dessutom dyker upp två levnadsöden som separat och tillsammans återspeglar en hel historisk brytningstid är förstås frestelsen direkt omöjlig att motstå. Inte konstigt alltså att Lena Einhorn i sin nu utkomna historiska dokumentärroman ”Geniet från Breslau” fallit för den tyske kemisten och Nobelpristagaren (1918) Fritz Habers och Tysklands första kvinnliga doktorerade kemist, Clara Immerwahrs åskådliga livsöden.

Habers och Immerwahrs liv löper parallellt med det wilhelminska samhällets socialt, ekonomiskt och vetenskapligt löftesrika utveckling, men också med dess chauvinism och obevekliga väg mot första världskriget. Båda föds vid tiden för kejsardömet Tysklands grundande 1871 och är bördiga från Breslau, vid tiden en av rikets största städer (idag Wrocław i västra Polen). Och det är just i brytpunkterna mellan tidsålderns framstegsoptimism och vagt oroliga underströmmar som Einhorns episka verk – vetenskapsroman, rundmålning av en tidsepok, kärlekshistoria med fatala följder – växer fram och tar form.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons