X
Annons
X
Lycka – Lisens och Neils fjärde barn, en pojke, är född i en pool hemma i vardagsrummet. Snart övergår dagen i födelsedagskalas för den nya familjemedlemmen.
Lycka – Lisens och Neils fjärde barn, en pojke, är född i en pool hemma i vardagsrummet. Snart övergår dagen i födelsedagskalas för den nya familjemedlemmen. Foto: Elisabeth Ubbe

Valde att föda hemma: ”Ville inte sitta i en taxi”

Långläsning

Först hörs bara mamma Lisens andning. Sedan – en alldeles ny röst. Lisen Forsberg valde att föda sitt fjärde barn hemma, med stöd av två barnmorskor. Intresset för hemförlossning i Stockholm ökar. Nu utreds hur vården ska möta behovet.

Av SvD

Sms:et kommer vid sextiden: ”God morgon! Om jag inte blir helt lurad så kör det nog igång nu. Barnmorskorna är varskodda. Du är välkommen när du vill. Börjar få värkar som känns – ajajaj.”

Lisen Forsberg valde hemförlossning efter att ha satt sig in i forskningen i frågan.

Lycka – Lisens och Neils fjärde barn, en pojke, är född i en pool hemma i vardagsrummet. Snart övergår dagen i födelsedagskalas för den nya familjemedlemmen.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 1 av 8

Lisen andas lugnt genom värkarna. Barnmorskan Ann Petrén stryker henne över vaderna, för att bidra till avslappning. 

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 2 av 8

Några av hembarnmorskorna har förlossningspooler som de hyr ut. Lisen har precis krupit ner i vattnet, som hon upplever ger henne större rörelsefrihet. En rynka i Lisens panna dyker upp och försvinner i takt med värkarna, annars är allt stilla.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 3 av 8

Den första amningen är avklarad, och Lisen njuter av en lugn stund med sitt nyfödda barn.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 4 av 8

Dags för pappersarbete. Barnmorskorna Ann Petrén och Sepideh Ghasemi lämnar familjen ifred för att skriva förlossningsjournalen färdig i köket.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 5 av 8

Precis som på sjukhus vägs och mäts barnet, fast här med mobil utrustning.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 6 av 8

I sina väskor har hembarnmorskorna utrustning för rutinåtgärder som att klippa navelsträngen och lyssna på barnets hjärtljud. Där finns också läkemedel och annan utrustning som kan behövas vid akuta händelser.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 7 av 8

Lisen Forsberg tar igen sig efter förlossningen.

Foto: Elisabeth Ubbe Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X