Mårten Schultz:Deprimerande inblick i sexbrott mot barn

Mårten Schultz
Illustration: Alexander Rauscher
Illustration: Alexander Rauscher

Inga av de regler som förbjuder sexuella handlingar eller inviter mot barn kan användas på männen som tog kontakt med ”David”. SvD:s avslöjanden kring den fiktiva 14-åringen sätter strålkastarljuset på reglerna om sexualbrott.

Under strecket
Publicerad

SvD:s artiklar om männen som söker sexuella kontakter med barn i hbtq-kanaler som Qruiser och Grindr är omskakande läsning. Trots att David, den fiktive pojke som skapats för granskningen, gjorde tydligt att han var 14 år gammal så pockar männen på. De vill ses, fika, umgås – men vill de egentligen inte mer än så? Flera personer är mer rättframma. De vill ha sex med fjortonåringen.

Juridiken ser strängt på sexualbrott mot barn. Regelverket har förändrats och skärpts de senaste decennierna. I dag är det alltid våldtäkt att ha sex med en person under 15 år, oavsett om barnet själv ansåg att den sexuella kontakten var frivillig eller inte. (Det finns dock en säkerhetsventil för situationer där till exempel en 14-åring har frivilligt sex med en 15-åring). Tidigare var våldtäktsbrottet hårdare knutet till att den sexuella kontakten tvingats fram genom våld, men lagstiftningen har släppt den kopplingen allt mer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons