Annons
X
Annons
X

Lyxzén: ”Man vill alltid sätta sig på tvären”

Dennis Lyxzén tröttnar aldrig på barrikaderna. 25 år efter att han slog igenom med punkgruppen Refused fortsätter han sitt existentiella krig med nya INVS-singeln ”This constant war”.

Foto: Lars Pehrson

Du har precis avslutat en Refused-turné i Oceanien med Refused och på fredag kommer nya INVS-skivan. Tar du aldrig ledigt?

– I höstas hade jag en månad där jag inte gjorde nånting och då blev jag nästan deprimerad. Jag gillar att jobba.

Hur gör du för inte tappa lågan?

Annons
X

– Ja, jag har aldrig blivit diagnostiserad, men vore jag barn idag hade jag säkert fått någon medicin istället för att ha hållit på med musik. Sen fanns det aldrig på kartan att det skulle kunna bli en karriär. Det är ett privilegium och så länge jag rör mig framåt så ledsnar jag inte. Jag tänker alltid på nästa steg, som något slags haj.

Hur kommer det sig att INVSN bytt språk till engelska på kommande skivan?

– De flesta av våra spelningar gör vi utanför Sverige och just nu är det många artister som gör tvärtom och byter till svenska. Man vill alltid sätta sig lite på tvären.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skulle du säga att du är lite av en ”jobbig jävel”?

  – Till vardags är jag nog ganska ojobbig, men kreativt har jag tendens att göra det svårt för mig. Jag är rastlös, nyfiken och vill utmana mig själv, ibland mer än vad jag behärskar. Kanske gör det att jag uppfattas som inkonsekvent. I INVSN är vi väldigt bra på det, att hela tiden utmana oss själva.

  Er nya singel heter ”This constant war”. Vad krigar du mot?

  – Det är väl just det, hur ens demoner och misstag ständigt krockar med omgivningen. Det uppstår en typ av existentiellt krig i en, som till stor del definierar den man är.

  Låten handlar om att ”äga sina dåliga sidor”. Hur gör man det?

  – Vi som människor har oändlig kapacitet att döma. Men om man riktar pekfingret mot sig själv istället och säger att ”ja, jag var en idiot i det här fallet”, då kan man lära sig något. Men det kräver ödmjukhet inför sig själv och det är inte så lätt.

  INVSN består av Sara Almgren, Christina Karlsson, André Sandström, Anders Stenberg och Dennis Lyxzén. Nya skivan ”The beautiful stories” kommer 10 februari.

  3 platser där det var värt att vara jobbig

  Refused spelar på Ricoh Coliseum i Toronto 2015. Foto: Igor Vidyashev/Zumapress/IBL

  På scen

  ”Refused är män som spelar testosteronstinn musik för en publik som till stor del består av män. Då är det vårt ansvar att prata om patriarkatet. Det är inte kvinnors fel att halva världen är rädda för oss män.”

  Foto: Pontus Lundahl/TT

  På festival

  ”Med både Refused och INVSN brukar vi räkna antalet bokade kvinnor och män på scen, är balansen skev berättar vi för publik och arrangör vad vi tycker om det.”

  David Sandström och Dennis Lyxzén tar emot regeringens exportpris av handelsminister Ewa Björling. Foto: Claudio Bresciani /TT

  På prisutdelning

  ”2013 tog Refused emot regeringens musikexportpris. I tacktalet lyfte vi folkbildningen och kritiserade hårt borgarnas kulturpolitik. Det blev så kallad konstig stämning.”

  Annons
  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4

  Refused spelar på Ricoh Coliseum i Toronto 2015.

  Foto: Igor Vidyashev/Zumapress/IBL Bild 2 av 4
  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 4

  David Sandström och Dennis Lyxzén tar emot regeringens exportpris av handelsminister Ewa Björling.

  Foto: Claudio Bresciani /TT Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X