Annons

Alan Asaid:Den vilda festen som kom av sig

Joseph Moncure March var författaren som hade goda utsikter för en framgångsrik karriär efter debuten med skandalsuccén ”The Wild Party” 1928. Men efter ett misslyckat försök som manusförfattare i Hollywood rann den litterära karriären ut i sanden.

Under strecket
Publicerad

Det är underligt hur det kan bli. Benådad med både talang, idoghet och notabla släktband var Joseph Moncure March (1899-1977) uppenbart ämnad för ett liv med rätt hyggliga utsikter. Istället företer hans bana, som den nu verkligen blev, en dalande kurva kantad av misslyckanden, brustna aspirationer och fattigdom. Till detta ska fogas en relativ anonymitet i de litterära annalerna, oaktat det att han efter en sensationell debut och ett par uppmärksammade verk under det sena 20-talet spåddes en lysande karriär.

Man kan gott fråga sig vad som egentligen gick snett. Kanske var det en kombination av en rad mindre gynnsamma tillfälligheter parat med perfektionism och ett visst mått av prestigelöshet. Kanske är somliga farleder i slutändan helt enkelt outgrundliga.

Annons
Annons
Annons