Annons
I nya romanen skriver Jonas Gardell om sin mamma.
I nya romanen skriver Jonas Gardell om sin mamma. Foto: Lars Pehrson

”Den värld som var vår håller långsamt på att försvinna”

Flera nära vänner har avlidit de senaste åren. När en ny generation börjat ta över och mammaapplåderna tystnat tränar Jonas Gardell sig på att inte vara så relevant längre. En del av bokslutet är en roman om moderns villkorslösa kärlek.

Publicerad

Någonstans längs Söders turiststråk har en pausande busschaufför fått jackpot och smygfotar Sveriges mest kända baptist. 

Det kan låta konstigt. Nog är frikyrkorötterna omskrivna. Men i storyn om Jonas Gardell har de varit motpol, den inskränkta startpunkten på vägen till något annat. Till rollen som ett av hbtq-rörelsens frontnamn, till utlevelsen, och framför allt – till friheten.

”Det finns ett antal delar i mitt liv som jag ständigt återvänder till. Förbundet mellan mor och son. Den fantastiska mamman som nöts ner och går under. Pappan som lämnar”, säger Jonas Gardell.

Foto: Privat Bild 1 av 5

”Romanen handlar om hur livet kan bli så smärtsamt att det uppstår en spricka i verkligheten och om hur vi måste formulera alternativa berättelser för att orka vidare”, säger Jonas Gardell.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5

”Jag närmar mig min barndoms syn på himlen. Jag pratade med Mark häromdagen, om att vi ska vara ihop i nästa liv också, tillsammans med släkten och alla de bibliska figurerna.”

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 5

”Några vänner har jag, men inte många”, säger Jonas Gardell.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 5

”Jag hade väldigt bråttom att bli vuxen. Vår verklighet var så smärtsam. Jag förstod att det här med att vara barn är helt värdelöst. Barn kan inte försvara sig.”

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 5