Annons
X
Annons
X

Epoken som skakade om Europas konstvärld

La belle époque innebar en kreativ och kommersiell revolution i Europa. Och den konstnärliga frigörelsen skakade om den europeiska konstens grundvalar.

Édouard Manet var en av de framträdande konstnärerna under La belle époque. Här är hans mest berömda tavla Frukost i det gröna.
Édouard Manet var en av de framträdande konstnärerna under La belle époque. Här är hans mest berömda tavla Frukost i det gröna. Foto: IBL

La belle époque är ett efterkonstruerat begrepp för den fria och frodiga tidsanda som infann sig i Frankrike under fredsperioden mellan 1871 och 1914.

Den stod för en modernitet som präglade hela samhället. Efter år av depression exploderade den kommersiella och kreativa utvecklingen.

Optimismen och framåtriktningen gav upphov till konstnärligt nyskapande i hela Centraleuropa. Men den starkaste associationen till La belle époque är kanske den mytiska bilden av ett pulserande och frigjort Paris med ett överflöd av konst och kultur.

Annons
X

– Jag tänker på konstnären Édouard Manet, Emile Zolás bok Damernas paradis och alla varuhusen som öppnar i Paris. Staden sjuder av liv. Allt detta skakar om både konstens och samhällets grundvalar, säger Cecilia Berggren, specialist på klassisk konst på auktionshuset Bukowskis.

Konstnärer frigjorde sig från de strikta ramar som tidigare bestämt vad konst skulle vara. Flera konstriktningar föddes. Art Nouveau med sina slingriga former och motiv inspirerade av växtlighet var en allomfattande stil och präglade även arkitektur, inredning, smyckesdesign och konsthantverk.

Impressionismen, som slog igenom i slutet av 1800-talet, skilde sig från den ”akademiska” konsten med sina stora penseldrag och vardagliga motiv.

– Man tar tydligt avstånd från det akademiska måleriet. Det skapas också nya mötesplatser för konsten – i salonger, caféer och på gatan. Man tar ned konsten från institutionerna till en större grupp människor, säger Cecilia Berggren.

Carl Larsson är känd för sina många vardagsmotiv. (Konstverket är något beskuret) Foto: IBL

Pissarro, Manet, Degas och Renoir var några av impressionismens fanbärare. Pionjären Claude Monets målning ”Impression, soleil levant”, gav namn till den av etablissemanget kritiserade stilen.

Under impressionismen visade man upp båda sidor av samhället i konsten.

– Man målade både de fina kvinnorna och kvinnorna på gatan. Att illustrera prostituerade och kvinnor på krogen var något helt nytt.

Ur impressionismen uppstod riktningar som postimpressionismen, pådriven av konstnärer som Gaugin och Cézanne. Och Georges Seurat var pointillismens skapare, en stil där man i stället för att blanda färger bildade nyanser genom små klickar av ren färg.

La belle époque sägs haft en avgörande betydelse för hur konsten utvecklades även i Sverige.

– Frigörelsen spred sig även till kalla Norden och påverkade konstnärer som Carl Larsson och Anders Zorn något enormt, säger Cecilia Berggren.

Annons
Annons
X

Epoken som skakade om Europas konstvärld

1 2

Édouard Manet var en av de framträdande konstnärerna under La belle époque. Här är hans mest berömda tavla Frukost i det gröna.

Foto: IBL

Epoken som skakade om Europas konstvärld

1 2

Carl Larsson är känd för sina många vardagsmotiv. (Konstverket är något beskuret)

Foto: IBL
Annons
X
Annons
X