Den ultimata statushöjaren

Gangsta säljer Hiphop är den bäst säljande musikgenren i USA, och det är ingen hemlighet att de rappare som säljer mest rimmar om våld och vapen. Framför allt har fängelsevistelser, autentiska eller inte, blivit ett av branschens främsta pr-knep.

Under strecket
Publicerad
Annons

New York Förra året inleddes en debatt bland USA:s afrikanamerikaner om vem som bär skulden för deras kollektiva kris, såväl kulturellt som ekonomiskt. Bland annat uppmärksammades Bill Cosby efter att ha gjort uttalanden om att det är dags att sluta skylla på politik och institutioner och börja skylla på föräldrarna som inte tar hand om sina barn: ”De kan köpa gympaskor för 500 dollar till sina barn, men de kan inte lägga 200 dollar på utbildning”. Cosby kommenterade också faktumet att en oproportionerligt stor del av USA:s två miljoner fångar i dag är afrikanamerikaner. ”Föräldrarna står där och gråter när de ser sin son i orange fångdräkt. Men var fanns de när han var tolv?” Konservativa, vita amerikaner jublade förstås efter Cosbys uttalanden - äntligen en känd afrikanamerikan som skyller på något annat än politik.

Men i debatten dök faktumet att så många rappare sitter i fängelse upp som argument hos båda sidor. Den ena sidan såg det som ett bevis för hur systemet förtrycker, den andra sidan som ett
bevis för att det är dags att hitta bättre förebilder än rappare och idrottsmän.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons