X
Annons
X
Recension

Lärdomar – personliga och politiska Den sympatiske omstörtaren

I SVT:s ”Min sanning” kallade Björn Rosengren sig för ”blåsosse”. Var på färgskalan finns Ingvar Carlsson? Han säger att socialdemokrater ute i landet aldrig skulle komma på tanken att definiera sig på det ena eller andra sättet. De strävar efter ett jämlikt samhälle. Punkt. ”Men är jag något så är det väl gråsosse. Jag ser det som en hedersbeteckning. ”Blåsosse” vet jag inte vad det är.” Foto: DAN HANSSON

**Tråkig? **Ingvar Carlsson revolutionerade Sverige. Socialdemokraterna var under perioden 1986–1991 ett parti som hade bråttom att hinna ikapp verkligheten, och under Carlssons första period som statsminister genomdrev han en rad drastiska kursomläggningar. Partiet slets nästan sönder på kuppen, men politiken moderniserades och därmed också landet. Plötsligt avreglerade man valutamarknaden, tätt följt av en hårdför åtstramningspolitik när resultatet blev ekonomisk överhettning. Tillsammans med liberalerna reformerade man hela skattesystemet. Och viktigast av allt: man ansökte om svenskt medlemskap i det som då hette Europeiska gemenskapen.

Gjordes det i hast och vånda? Helhetsintrycket blir efter ett par decennier något annat: ett målmedvetet öppnande av Sverige, en omstöpning av hela den nationella identiteten så som den tolkades av dess långvariga förvaltare, den svenska socialdemokratin. Berlinmurens fall och kalla krigets slut innebar stora möjligheter för Sverige att kasta av sig de stelaste lagren av neutralitetens tvångströja.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X