Annons

Den svenska patienten utan framtid

Det var väl egentligen en tidfråga innan General Motors ledning skulle börja tala klarspråk. Saab har ingen framtid som biltillverkare och Trollhättan blir ännu en krisort. På annat sätt går det inte att tolka General Motors vice ordförande Bob Lutz.

Under strecket
Publicerad

Att det blev den erkänt hårdföre Bob Lutz som tog bladet från munnen och fällde domen över Saab Automobile var heller ingen högoddsare, han har gjort sig känd för sina rättframma omdömen och beslutsförmåga. Däremot kan man tycka att han kunde ha lindat in budskapet lite snyggare. Det hade gjort mindre ont i oss svenskar då. Vi vill inte gärna se vårt fina Saab som den obotligt sårade patienten, även om de flesta har förstått hur det egentligen står till.

Bob Lutz hade gärna fått tala lite mer om det svenska arvet, ingenjörskunnandet, säkerhetstänkandet och de hängivna medarbetarna som kämpat mot en övermäktig konjunkturnedgång. Sanningen är, precis som Bob Lutz säger, att Saab bara gått med vinst ett enda år de senaste 20 åren och den relevanta frågan till GM:s ledning är inte varför man väljer att lägga ner Saab Automobile, utan varför man har dröjt så länge.

Annons
Annons
Annons