Annons

”Den svenska modellen pressas av megatrender”

Andreas Miller.
Andreas Miller. Foto: Pressbild

Arbetsmarknaden befinner sig i ett omvälvande paradigmskifte. Parterna måste nu vara beredda på förändringar för att den svenska modellen ska fortsätta att vara relevant, skriver Andreas Miller, ordförande för chefsorganisationen Ledarna.

Under strecket
Publicerad

En alltmer globaliserad och digitaliserad arbetsmarknad med nya anställningsformer och nya sätt att producera och kommunicera utmanar den svenska partsmodellen. Hur ska parterna förbli relevanta, upprätthålla en hög organisationsgrad och därmed sin legitimitet? Dessa är angelägna frågor 80 år efter undertecknandet av Saltsjöbadsavtalet.

Som Sveriges chefsorganisation vet Ledarna vilket omvälvande paradigmskifte arbetsmarknaden befinner sig i. I detta ökar efterfrågan på avtal som kan anpassas både efter individens och verksamhetens behov. Vi vet också att det som påverkar chefer i dag påverkar hela arbetsmarknaden i morgon. Ledarna anser att arbetsmarknadens parter nu måste vara öppna för förändring för att kunna möta utmaningarna på svensk arbetsmarknad.

Annons
Annons
Annons