Analys

Therese Larsson:Den svarta ekonomin är Italiens tyngsta börda

Efter Spaniens stödlån vänds nu blickarna som väntat mot Italien. Räntorna på den jättelika statsskulden stiger och regeringen Monti får kritik. En ny rapport visar att en fjärdedel av den italienska ekonomin är svart, en stor del beror på maffian, men det mesta på att italienarna inte betalar skatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Ett tag känns det som att de är på väg att börja slåss. Slagord som ”fascist” och ”kommunist” flyger fram och tillbaka. Kryddat med förstärkningar som ”det tycker min fru också”. Getingboet jag precis har klivit i stavas politik – närmare bestämt italiensk sådan.

Felet var helt mitt. Jag hade gått in till skomakaren på min gata, och eftersom han är italienare och jag nyfiken, ägnade jag väntetiden med att fråga hur han tänkte kring krisen i sitt gamla hemland. Det var ett misstag. I butiken fanns även en annan italienare och diskussionen som började med ett ”i Italien är de lata”, fortsatte med ett ”... och vill inte betala skatt” och eskalerade alltså därifrån snabbt till personliga påhopp. Trots att de båda herrarna varit vänner sedan de kom till Sverige på 50-talet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons