Anders Melldén:Den svåra frågan – vad är ett bra vin?

Anders Melldén
Publicerad
Annons

Montepulciano 2012. Runt den lilla toskanska bergsbyn görs några av Italiens högst ansedda viner med beteckningen Vino Nobile di Montepulciano. Jag reser runt ensam till några utvalda vingårdar och pratar med vinmakare om deras arbete. Hos Boscarelli blir mötet lite annorlunda.

På väg ner i vinkällaren går jag tillsammans med vinmakaren Luca de Ferrari genom hans möbelverkstad. Här skapar han på sin fritid fantastiska trämöbler – smäckra konstverk med mjuka, välslipade former. Inget vasst sticker ut, ändå är möblerna fyllda av charm och personlighet – och jag tycker att de är mycket vackra. Hans viner visar sig vara lika välgjorda, men framförallt tycker jag att de är goda.

Jag får ofta frågan om vad som kännetecknar ett bra vin. Jag förstår såklart vad personen menar, även om jag ogillar begreppet. ”Bra vin” används flitigt av många vinmänniskor som något slags sanning. Liksom: ”Det här är ett bra vin – så det så. Slutdiskuterat.” Lite som när vissa djupt musikintresserade pratar om bra och dålig musik. Brahms gör bra musik, Takida gör dålig. Eller konstintresserade om bra och dålig konst; Monet versus Hötorgskonstnärens gråtande barn. Effektiva sätt att exkludera väldigt många potentiella vin-, konst- och musikälskare.

Annons
Annons

Just personlighet en också en viktig parameter när jag bedömer ett vin. Förutom att det ska falla mig i smaken ska det berätta något om platsen det kommer ifrån...

Nej, för mig finns det viner som är goda, väldigt goda, ja till och med helt fantastiska smakupplevelser, och smak är som bekant högst personligt. Sen finns det förstås också viner jag inte tycker är goda, men vanligare än dessa är viner jag tycker är ointressanta, som saknar charm och personlighet.

Just personlighet en också en viktig parameter när jag bedömer ett vin. Förutom att det ska falla mig i smaken ska det berätta något om platsen det kommer ifrån, om klimatet, om skördeåret och om den som skapat vinet. Ytterligare en parameter är om vinet är tekniskt välgjort, något som inte alltid är lätt att avgöra, men som man, likt konst- eller musikkännaren, kan lära sig att avgöra. I mitt fall genom att prova massor av viner från samma område och träffa och diskutera med lika många vinmakare.

Tillbaka till frågan om vad som kännetecknar ett bra vin. Jag tänker då på Boscarellis vinmakares möbler. Liksom dem är det bästa vinet tekniskt välgjort, där vassa kanter varsamt slipats ner till en komplex helhet, men samtidigt fullt av charm och personlighet. Om jag därtill tycker att vinet är fantastiskt gott – då kan det vara värt varenda krona, oavsett vad det kostar. I slutändan är det sen upp till mig, min plånbok och mina prioriteringar om jag tycker mig ha råd att köpa det.

Som vinskribent tar jag det hela därefter ett steg till i mitt uppdrag att, precis som sommelierens på restaurangen, rekommendera viner där smakupplevelsen möter olika plånböckers storlek. Här blir dessutom prisnivån i relation till smakupplevelsen ytterligare en parameter.

Viktigast är dock att komma ihåg att smak är personligt, och att ett bra vin för dig är alltid ett bra vin – oavsett vad andra säger.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons