Annons

Tatjana Brandt:Den svåra drömmen om ett okomplicerat liv

Mary Ann Evans, mer känd som författaren George Eliot, avporträtterad cirka 1850 av konstnären François d’Albert Durade.
Mary Ann Evans, mer känd som författaren George Eliot, avporträtterad cirka 1850 av konstnären François d’Albert Durade. Foto: TT

Konflikten mellan liv och ideal präglar alla människors tillvaro mer eller mindre, men få har skärskådat den som George Eliot gör i den storslagna romanen ”Middlemarch”. Trots att författaren själv levde som intellektuell storstadsbohem besjöng hon helst livet på landet.

Under strecket
Publicerad

George Eliots liv kan få vem som helst att instämma i att verkligheten överträffar litteraturen i fråga om tvära kast och fantasifulla vändningar. Hur kom det sig att den mycket religiösa bonddottern Mary Anne Evans började översätta radikala, religionskritiska filosofer? Att hon bytte namn till det lite tjusigare Marian Evans, flyttade till London och etablerade sig som samtidens mest intressanta tidskriftsredaktör och essäist? 

Marian Evans umgicks i alla salonger och hade det intellektuella 1850-talets London i sin ficka. Men det var först när hon flyttade ihop med en gift man och började resa runt i Europa med honom (för att undfly skandalen) som hon debuterade som författare. Hennes romaner blev snabbt oerhört älskade, inte minst för tryggheten som den sammetsmjuka faderligt färgade berättarrösten ingav. Många trodde att George Eliot var en medelålders präst som helt enkelt beskrev livet i sin församling. 

Annons
Annons
Annons