X
Annons
X
Recension

Fakta. 3 pjäser Ett välkommet återseende

Alejandro Leiva Wengers "Till vår ära" var en av 00-talets mest hyllade svenska böcker. 14 år senare kommer uppföljaren, "Fakta", tre korta pjäser i en volym. Jesper Olsson har läst.

Alejandro Leiva Wenger är född i 1976 Concepción, Chile. Nio år gammal kom han till Sverige och Vårberg i södra Stockholm. Han debuterade 2001 med novellsamlingen ”Till vår ära”. Foto: Sofia Runarsdotter

Alejandro Leiva Wengers novellsamling ”Till vår ära” (2001) hör till 2000-talets absolut bästa svenska debutböcker. Med humor och perfekt känsla för ord och ting skildrade Leiva Wenger konflikter, öppningar och blockeringar som kan uppstå på tröskeln mellan kulturer, klasser och språk.

Berättelserna utspelade sig i skärningspunkten mellan de psykogeografiska sfärerna ”innerstad” och ”förort”. Somliga ville – med den identitetssuktande läsarens mästrande manöver – hänföra texterna till ett slags ”rinkebysvenska”-litteratur. Men givetvis handlade det inte om en enkel överföring av tal till skrift, utan om ett uppfinningsrikt arbete med språket som bild, ljud och plastisk materia, och om en förmåga att modulera texter och upprätta oväntade perspektiv: ”idag vi lovade vi ska sluta dricka skiten och sluta jaga katter”. Man måste helt enkelt fortsätta läsa en berättelse som börjar så.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X