Annons

”Den svaga kronan sänker Sveriges industri”

Det som oroar allra mest är hur den svaga kronan påverkar vår svenska paradgren produktivitetsökning, skriver Carl Eckerdal.
Det som oroar allra mest är hur den svaga kronan påverkar vår svenska paradgren produktivitetsökning, skriver Carl Eckerdal. Foto: TT, Livsmedelsföretagen

Tron på den svaga kronans positiva effekter för industrin är en sliten snuttefilt, och hur smärtsamt det än är måste vi göra oss av med den. Det skriver Carl Eckerdal, chefsekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen.

Under strecket
Publicerad

Även bland välutbildade ekonomer och samhällsvetare är det något av en vedertagen sanning att en svag krona huvudsakligen är positiv för Sverige. Man säger att den dyra importen vägs upp av ökad export. Detta är en grovt förenklad och direkt felaktig bild. I realiteten urholkar vår svaga valuta det som har gjort oss till en av världens mest framgångsrika industrinationer.

Som chefsekonom för bransch- och arbetsgivarorganisationerna Livsmedelsföretagen och IKEM, Innovations- och kemiindustrierna, företräder jag företag som tillsammans utgör cirka 25 procent av den svenska industrin och omsätter över 500 miljarder kronor. I våra senaste konjunkturbrev har vi frågat våra medlemmar hur de påverkas av den svaga kronan. Mindre än en femtedel av företagen säger att deras resultat under 2019 har påverkats positivt, medan hälften anger att de har påverkats negativt. De har mött ökade kostnader för inköp av råvara/insatsvaror och förpackningsmaterial, och de har inte haft möjlighet att kompensera för det fullt ut genom ökade leveranspriser. Deras svar förstärker min oro för Sveriges framtid som industrination.

Annons
Annons
Annons