Annons

Inte av denna världenDen strukturella rasismen förgiftar familjens liv

Yaa Gyasi är född i Ghana och uppvuxen i USA, där hon utbildade sig vid Stanforduniversitetet.
Yaa Gyasi är född i Ghana och uppvuxen i USA, där hon utbildade sig vid Stanforduniversitetet. Foto: Peter Hurley / The Vilcek Foundation

Yaa Gyasi slog igenom stort med släktkrönikan ”Vända hem”. Nya ”Inte av denna världen” zoomar in på en familj från Ghanas liv i ett USA ansatt av rasism. Huvudpersonen Gifty har, problemen till trots, lyckats bli forskare vid Stanford.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanska författaren Yaa Gyasi, med rötter i Ghana, slog igenom stort internationellt med sin debutroman ”Vända hem”. Denna brett anlagda släktkrönika spände över åtta generationers liv i Ghana och USA och handlade om hur slavhandeln och kolonisationen präglar släktled efter släktled i de båda länderna. I romanen undersökte Gyasi vad som händer med en människas identitet när hon plötsligt rycks ur sitt sociala sammanhang. Hon skildrade hur känslan av utanförskap och social hemlöshet ärvs ner genom generationerna; blir alltmer diffus ju längre tiden går, men envist dröjer sig kvar.

Nu är Gyasi aktuell med en ny roman, ”Inte av denna världen”, där temat återigen är identitet och själslig hemlöshet. Huvudpersonen Gifty är en ung, lovande forskare i neurovetenskap, som forskar kring belöningssystemet i hjärnan för att finna ett sätt att häva depressioner och läkemedelsberoende. Hennes forskarkamrater häpnar över hennes förmåga att helt gå upp i forskningen, men de vet inte bakgrunden: Gifty har en ensamstående mor från Ghana som är svårt deprimerad och en storebror som dött av en överdos. Hon forskar för att överleva, för att inte bryta ihop i en hopplös livssituation.

Annons
Annons
Annons