X
Annons
X
Nordkoreanska 26-åringen Gong tillhör ett privilegierat skikt, men är på många sätt lik en ung kvinna i Europa eller USA.
Nordkoreanska 26-åringen Gong tillhör ett privilegierat skikt, men är på många sätt lik en ung kvinna i Europa eller USA. "Jag älskar smink, märkeskläder och popmusik" säger Gong som dock aldrig skulle komma på tanken att kritisera regimen. Foto: Yvonne Åsell

”Homosexualitet måste vara trend som går över”

Långläsning

PYONGYANG | Hur ser vardagen ut i ett av världens mest slutna och mytomspunna länder? När SvD reser till Nordkorea uppstår fler frågor än svar. Vad är egentligen verklighet och vad är en välregisserad uppvisning av den kommunistiska diktaturen?

Gong kastar en kritisk blick i fickspegeln medan bussen skakar fram genom centrala Pyongyang. Stryker på rosa läppglans, släpper ut hästsvansen, rättar till den svartprickiga märkesblusen och vänder blicken mot trottoarerna. Det är morgonrusning och välklädda nordkoreaner är på väg till skolor och jobb.

– Så där brukade jag stressa när jag pluggade på universitetet. Varje morgon skulle jag hinna med tunnelbanan halv sju för att vara på plats för första lektionen klockan åtta. Nu är det bättre, jag har en buss som hämtar mig till jobbet varje morgon.

Nordkoreanska 26-åringen Gong tillhör ett privilegierat skikt, men är på många sätt lik en ung kvinna i Europa eller USA. "Jag älskar smink, märkeskläder och popmusik" säger Gong som dock aldrig skulle komma på tanken att kritisera regimen.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 10

I tunnelbanan i Pyongyang är det kliniskt rent och snyggt. Stora glaskronor hänger i taken och inne i vagnarna finns bekväma lädersäten. Varje dag uppges 400 000 personer ta tunnelbanan runtom i staden.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 10

Tunnelbanan består av två linjer och var klar att använda 1973. Den totala spårlängden är 22,5 km.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 10

Laga, bygga, odla och vara självförsörjande – det är mottot i den nordkoreanska statsideologin ”juche”. Mannen i hålet i väggen är skomakare.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 10

En av Nordkoreas många "morgonorkestrar" som i gryningen varje dag spelar och uppträder runtom i Pyongyang och ropar slagord om landets ledare för att uppmuntra människor på väg till jobbet.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 10

SvD:s följeslagare Gong arbetar sedan tre år som guide på en ­resebyrå som lyder under Nordkoreas sportministerium.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 10

Hemma hos familjen Sim hänger det finaste de har på väggen: fotografiet när Kim Jong-Un kom och hälsade på. "Vi fick en vacker blomsterservis och en ny tv av honom, det var fantastiskt."

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 10

”Jag såg ljuset”. Det säger Sim om mötet med Kim Jong-Un som kom till hans hem, skänkte en tv, barnböcker, porslinsservis och sprit. Nu hänger fotografiet på väggen som familjens mest värdefulla ägsdodel.

Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 10
Foto: Yvonne Åsell Bild 9 av 10

Drillade barn som uppträder med yttersta disciplin. Vi ges en show på På Chang Gwang Kindergarten i Pyongyang – en av flera mönsterskolor som regimen visar oss. Daghemmet är en sorts barnstuga där barnen lämnas under veckorna och bara träffar föräldrarna på söndagen, vilket är vanligt i Nordkorea. ”För att föräldrarna ska kunna arbeta i lugn och ro”, får vi höra.

Foto: Yvonne Åsell Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X