Annons

De bokstavstrogna. Ett reportage om radikal islam.Den stora frågan om islam svävar i luften

Tina Thunander är journalist vid Sveriges Television i Malmö. Hon har tidigare bland annat skrivit de Augustprisnominerade ”Doktor Nasser har ingen bil” (2014) och ”Resa i Sharialand” (2010).
Tina Thunander är journalist vid Sveriges Television i Malmö. Hon har tidigare bland annat skrivit de Augustprisnominerade ”Doktor Nasser har ingen bil” (2014) och ”Resa i Sharialand” (2010). Foto: Peter Wirén

Det är en motsägelsefull och diversifierad bild av islam som ges i Tina Thunanders nya intervjubaserade bok. Ett fokus är kvinnans ställning i länder som Turkiet, Saudiarabien, Egypten och Sverige.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det som så naivt kallades den arabiska våren slog i de flesta länder snabbt över i bästa fall i höst, i värsta fall i vinter. De folkliga upproren ledde inte till folkstyre utan till att gamla makthavare snart kunde se till att det mesta återgick till den gamla repressiva ordningen. Men nu kan det med fog invändas att det är fel att tala om den arabiska våren eller om den muslimska världen som en homogen enhet. Den består i själva verket av ett pussel där inte alla bitar passar.

I sin bok ”De bokstavstrogna” har journalisten Tina Thunander gjort sitt bästa för att lägga detta pussel. Hon försöker inte att framställa en enhetlig, motsägelsefri bild, eftersom någon sådan inte finns.

Annons
Annons
Annons