Anders Sundell:Den stora faran är politisk ojämlikhet

29 mars 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien med högtidstal av Ellen Key.
29 mars 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien med högtidstal av Ellen Key. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ojämlikhet är en naturlig och nödvändig del av marknadsekonomin. Men om den ekonomiska ojämlikheten förvandlas till politisk ojämlikhet, kommer både demokrati och ekonomi att stagnera.

Under strecket
Publicerad
Annons

Historikern Walter Scheidel är antagligen inte förvånad. I boken ”The great leveller” menar han att det naturliga är att ojämlikheten hela tiden ökar. Historiskt är det bara stora katastrofer som på riktigt lyckats bryta trenden – krig, revolution, statskollaps eller epidemier. Coronaviruset kvalar inte in; det krävs pest och massdöd. Den stora utjämnaren som titeln hänvisar till är alltså våld och förstörelse. När ingen har något, har alla också lika mycket.

Knappast något att hoppas på, alltså, och Scheidels prognos är därför dyster: om vi lyckas undvika stora katastrofer fortsätter ojämlikheten öka, och samhället slits med tiden isär.

Annons
Annons
Annons