Annons

Thomas Steinfeld:Den ständiga förbättringens dunkla mål

Få branscher är lika lukrativa som litteraturen om hur man blir en duktigare eller lyckligare variant av sig själv. Idén om ett bättre jag som bara väntar på att upptäckas är i grunden absurd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varför lyckades Giacomo Casanova rymma från Venedigs blykamrar? För att han dag ut och dag in inte tänkte på någonting annat än just flykten, hävdar den amerikanske författaren Robert Greene, vars bok ”The 48 laws of power” (2000) enbart i USA sålts i långt över en miljon exemplar och numera är översatt till 17 språk. ”Orubbligt strävade han mot sitt mål och slutligen lyckades rymningen.”

Och hur lyckades han förföra så många kvinnor? Tack vare sin förmåga att ”koncentrera sig på enbart ett offer och att oupphörligen anfalla detta, tills hon gav sig”. Varför var å sin sida Napoleon så framgångsrik på slagfälten? För att han behärskade konsten att samla och rikta all energi mot enbart ett mål, ”och att vända denna egenskap mot människor som inte handlade lika målmedvetet”. Och varför klarar de flesta människor inte av sådant? Eftersom ”vi lever i ett tillstånd av total tankspriddhet och fragmentisering”.

Annons
Annons
Annons