Annons

”Den som närmar sig SD rör sig bort från L”

Ulf Kristerssons besked om samarbete med SD förändrar helt spelplanen i svensk blockpolitik, skriver debattörerna.
Ulf Kristerssons besked om samarbete med SD förändrar helt spelplanen i svensk blockpolitik, skriver debattörerna. Foto: Jonathan Näckstrand/TT, Jessica Gow/TT, Björn Lindahl/Aftonbladet

Ett nytt block växer nu fram där M, KD och SD kommer allt närmare varandra. Kohandel om viktiga värden med högerpopulister kan aldrig vara en uppgift för ett liberalt parti, skriver fem liberala toppolitiker.

Under strecket
Publicerad

Så kom det tydliga beskedet från moderatledaren: Han ser inga hinder att samarbeta med Sverigedemokraterna om statens budget. Det betyder att Moderaterna är beredda att samarbete med SD om inriktningen för Sveriges utveckling. Det är ett djup problematiskt ställningstagande som riskerar att driva Sverige i helt fel riktning. Den politiska spelplanen har därmed förändrats. Den som rör sig närmare SD rör sig samtidigt bort från Liberalerna.

Tydligheten från Moderaterna är samtidigt välkommen. Nu råder ingen tvekan om att den traditionella blockpolitiken i Sveriges riksdag är förbi. Ett nytt konservativ-nationalistiskt block växer fram där M, SD och KD kommer allt närmare varandra. Vem som blir största parti och rimligen kommer att axla statsministerrollen om de tre partierna samlar en majoritet är ännu oklart, men riktningen är given.

Annons
Annons
Annons