Det som tillhör digDen som kan ge njutning har också makt

En charmig gatpojke förför en amerikansk universitetslärare på en pissoar i Sofia. Men vem har egentligen makt över vem? I sin hyllade debutroman skriver Garth Greenwell om känslor, relationer, sex, överordning och underkastelse.

Under strecket
Publicerad
Garth Greenwell är född 1978 i USA. ”Det som tillhör dig” är hans debut. Boken har fått stor uppmärksamhet, vann debutantpriset på British Book Awards och nominerades till amerikanska National Book Award.

Garth Greenwell är född 1978 i USA. ”Det som tillhör dig” är hans debut. Boken har fått stor uppmärksamhet, vann debutantpriset på British Book Awards och nominerades till amerikanska National Book Award.

Foto: Max Freeman
Annons

Det finns inom bögkulturen en romantisering av utsattheten, av de unga män som rör sig i gränslandet mellan lust och kriminalitet, prostitution och passion. Historiskt sett av nödtvång, för de enda möten som var möjliga var de förbjudna, de hemliga, de som skedde på bakgator och offentliga toaletter. Men än idag lever en del av det där kvar, i pornografin, filmen och litteraturen, såväl som i praktiken. Det är inte alla som drömmer om att leva i en imiterad heteromedelklasstillvaro, utan de föredrar marginalerna, spänningen i det förbjudna och lockelsen i de gränsöverskridanden som ännu inte försetts med socialstyrelsens godkännande. Rätt många är också kluvna, och skulle vilja ha det bästa av bägge världar – det ordnade och det förbjudna.

Den amerikanske författaren Garth Greenwell, vars lovprisade debutroman ”Det som tillhör dig” nu kommer på svenska i fin översättning av Daniel Gustafsson, hör, vågar jag påstå, till de kluvna. Romanen bygger i hög grad på den typ av farlig romantik, i Jean Genets eller Pier Paolo Pasolinis anda, som präglat bögkulturen. Hans skildring av den omöjliga passionen mellan den amerikanske universitetsläraren, som arbetar i Sofia, och den charmige gatpojken Mitko, tar sin början på en pissoar, i ett passionerat sexmöte i samhällets utkant. Sexet skildras som sig bör naket, rakt på, men också med en inkännande ömhet, och romanens utveckling av deras relation låter både akademikern och gatpojken växa till individer. Men individer villkorade av de system de växt upp i och de värderingsramar de lever inom.

Annons
Annons
Annons