Annons
X
Annons
X

Den som har rätt har det största tålamodet

PÅ PLATS | FRA-MOTSTÅNDETS HÖGTIDLIGA ÖPPNANDE

– Vi kommer att respektera en dom från Europadomstolen, säger de, FRA-lagens förespråkare. Men det är ju en självklarhet! Vi ska inte behöva vända oss till en domstol i Strasbourg för att få våra grundläggande mänskliga rättigheter.

Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för rättvisa sammanfattade vid gårdagens demonstration mot FRA-lagen på Sergels torg i Stockholm problemet med regeringens envisa hållning i konflikten kring FRA-lagen. För självklart ska inte lagar skrivas med en förhoppning om att kanske nå upp till ett minimum av grundläggande integritetsskydd. Självklart ska det, som Crafoord sade ”göras rätt från början.”

Dessvärre verkar detta fortfarande inte ha sjunkit in i Rosenbad och kanske allra minst hos moderaterna. Under tisdagen läckte ett replikskifte från den moderata riksdagsgruppens möte nyligen ut och återgavs hos en av de största politiska bloggarna, Johan Ingerö. När man läser vad Fredrik Reinfeldt ska ha svarat när en riksdagsledamot frågade om FRA står det klart att stats­ministern fortfarande tror att FRA-debatten ska dö ut.

Annons
X

Reinfeldt: Ni har två val med FRA, antingen pratar ni om det och då kommer frågan att leva till 2010, eller så pratar ni inte om det och då är frågan förhoppningsvis borta till 2010.

Riksdagsledamoten: Men det är det enda vi får frågor om, vad ska vi svara?

Reinfeldt: Ignorera frågorna bara, svara ingenting, och om ni verkligen måste svara, så svara något tekniskt.

Ett dåligt tips. Hittills har få övertygande tekniska svar kommit ur Rosenbad eller riksdagen. Alliansregeringen, som gör så mycket bra saker i övrigt, klantar sig grundligt i just denna fråga. Ty FRA-motståndet kommer inte att lägga sig. Gång på gång upprepade gårdagens olika talare att de skulle hänga i och tålmodigt fortsätta arbeta för frågan. Jag såg inte en tillstymmelse till tvekan någonstans. Beslutsamheten hos motståndet är minst lika stor som envisheten i regeringskansliet.

Detta handlar inte, som författaren Johan Norberg påpekade, om ett gatans parlament som vill upphäva demokratiskt fattade beslut – tvärtom:

– Vi tror på lag och ordning. Vi tror på det så mycket att vi är beredda att protestera när regeringen bryter mot den rätta lagen och den rimliga ordningen.

Sådan beslutsamhet dör inte ut. Inte ens till 2010. Regeringen måste släppa taget om sin prestige och lyssna.

– Det är ingen svaghet att tänka om, det är en styrka, vädjade Birgitta Ohlsson (fp) till sina riksdagskolleger och till regeringen. Hennes vädjan fylldes på med CUF-ordföranden Magnus Anderssons strategiska förhandsomplåstring av sargad prestige:

– Kalla det gärna omtag, kalla det att backa. Om ni är rädda för att säga ”riv upp, gör om och gör rätt” kan ni kalla det vad ni vill. Vi skiter i vilket, bara ni gör det.

Ja. Ungefär så kan man sammanfatta det. Och slutsatsen av gårdagens demonstration är denna: FRA-motståndet är tålmodigt, bryr sig föga om prestige och mer om principer. FRA-motståndet kräver respekt för den rätta lagen och den rimliga ordningen: vår demokratiska rätt till integritet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X