Annons

Bo Löfvendahl:Den som glatt niar har glömt historien

Det krävdes en professor för att sätta fart på de krångliga titlarnas avskaffande. 1967 blev Bror Rexed generaldirektör för medicinalstyrelsen, men ville inte kännas vid någon av sina titlar.
Det krävdes en professor för att sätta fart på de krångliga titlarnas avskaffande. 1967 blev Bror Rexed generaldirektör för medicinalstyrelsen, men ville inte kännas vid någon av sina titlar. Foto: Owe Sjöblom/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 2

”Först ska jag be att få lägga bort titlarna med er allihop – det ska bli mig en glädje att höra er kalla mig Bror”, hälsar nytillträdde chefen Bror Rexed sina medarbetare på medicinalstyrelsen.

Foto: SvD arkivBild 2 av 2

Sommaren 1967, det var ”Summer of love”. Fri kärlek, öppenhet och framtidsoptimism låg i luften – bort med allt gammalt förlegat och in med det nya, moderna!

I början av juli släppte The Beatles låten “All you need is love”. Samma vecka fick svenska medicinalstyrelsen en ny generaldirektör, värmlänningen Bror Rexed. Den 4 juli 1967 rapporterade Svenska Dagbladet från hans första dag på jobbet, med förstasidesrubriken ”Du och Bror med 250”. Till Rexeds första åtgärd hörde nämligen att lägga bort titlarna med verkets alla 250 anställda, något som alltså blev starkt uppmärksammat och kom att ses som symbol för du-reformen.

Annons
Annons
Annons