Annons
Recension

George Orwell: English RebelDen socialistiske rebellen som blev landsfader

Vem var han egentligen, den stridbare författaren George Orwell? I ”English rebell” ger Robert Colls en fulländad betraktelse över fenomenet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige pojken borde ha gått raka vägen från elitskolan Eton till Cambridge eller Oxford. Det gjorde han inte. Han åkte raka vägen till Burma, där han tjänstgjorde som brittisk kolonialpolis i fem år. Detta, menar Robert Colls i sin nya biografi, var första gången George Orwell gjorde uppror på allvar. Det blev inte den sista. Han återvände 1927 och var övertygad om att varje form av framgång i livet var någonting ”andligt anskrämligt”, som han själv uttryckte det. Enbart misslyckandet framstod som värdefullt, som lärorikt. Så kan man också inleda ett av 1900-talets mest framgångsrika författarskap.

George Orwell är i Storbritannien ungefär vad Vilhelm Moberg är för oss: en gigant vars arv ännu är så omstritt att det kan utlysa politiska och kulturella storgräl. Var Vilhelm Moberg liberal eller socialdemokrat? Det beror på vilken tidning man ska tro. Var George Orwell socialist eller konservativ?

Annons
Annons
Annons